Ελπίζω να είχατε καλές γιορτές και σας εύχομαι Καλή Χρονιά!! Εύχομαι αυτές τις γιορτές να μην είδατε πολλά αληθινά δέντρα στολισμένα. Αν και βάση της Ελληνικής Παράδοσης, στολίζουμε Καϊκάκια προς τιμήν των Ελλήνων Ναυτικών και της Ιστορίας μας ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝΔΡΑ. Στην Παλιά Πόλη, στην πλατεία Σαρόκου και σε αρκετούς δήμους στην Κέρκυρα χρησιμοποιήθηκαν αληθινά δέντρα, πράγμα που λύπησε πάρα πολύ κόσμο..........
Παραθέτω ένα κείμενο διαμαρτυρίας ενός γνωστού επιχειρηματία στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.
Όχι στα κομμένα δέντρα
Προς τον Δήμο Κερκυραίων, υπόψη Δημάρχου κ. Μικάλεφ
Το έθιμο του στολίσματος Χριστουγεννιάτικου δένδρου με αληθινά δένδρα, είναι μια συνήθεια που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι σταματούν να εφαρμόζουν. Τα πλαστικά δένδρα κοστίζουν λίγο περισσότερο από τα φυσικά, αλλά κρατάνε πολλά χρόνια και χωρίς αμφιβολία δίνουν την λύση στο ζήτημα της κοπής των Ελάτων, Κυπαρισσιών και στην περίπτωση της Κέρκυρας και στην κοπή των Κέδρων από τους υγροβιότοπους που επίσης, ορισμένοι ασυνείδητοι χρησιμοποιούν κάθε χρόνο για να «στολίσουν» το σπίτι τους.Ο χαρακτηρισμός της Κέρκυρας σαν πόλη της Ουνέσκο, εκτός από τον σεβασμό στην διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα από αρχιτεκτονικής άποψης, επιβάλλει τον σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος με το δομημένο διότι αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του παραδοσιακού χαρακτήρα της. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, το φυσικό περιβάλλον αποτελείται κατά κύριο λόγο από δένδρα του δάσους, τα οποία δεν χρειάζονται κλάδεμα ούτε πότισμα γιατί είναι άγρια και ξέρουν να επιβιώνουν χωρίς καμιά φροντίδα. Τίποτα δεν δικαιολογεί το ανεξήγητο μίσος κάποιων προς τα δένδρα αυτά, το οποίο δείχνει να αποδέχεται και να συγκαλύπτει η ίδια η υπηρεσία πρασίνου. Κάποιοι, επωφελούνται από την ευκαιρία αυτή για να αποκτήσουν αρκετή ξυλεία για το τζάκι τους, όπως κάποιοι άλλοι επωφελούνται με το να δώσουν περισσότερη θέα στον χώρο τους και για να κάνουν πιο ορατή την ταμπέλα του καταστήματός τους. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία πρασίνου επηρεάζεται από κάθε λογής μικροσυμφέροντα και πράττει αντίθετα με τον σκοπό ύπαρξή της, συντελώντας στην καταστροφή του Αστικού πρασίνου, την στιγμή που φτιάχτηκε για να το προστατέψει.
Η απαράδεκτη αυτή κοπή των δένδρων ήταν κάτι που δεν γινόταν καθόλου πριν την δημιουργία της υπηρεσία αυτής. Από όταν δημιουργήθηκε η «Υπηρεσία Πρασίνου» οι πολίτες διαπιστώνουν την διαρκή αφαίρεση των δένδρων αυτών, αλλά και την παντελή αδιαφορία των υπηρεσιών να εφαρμόσουν την νομιμότητα. Κανείς δεν δίνει σημασία στα πολλά παράπονά τους. Επίσης, το συνεχές καταστρεπτικό κλάδεμά, αντιστοιχεί σε εξόντωσή τους. Η υπηρεσία πρασίνου προσπαθεί να χαμηλώσει το ύψος των δένδρων της πόλης, πράγμα το οποίο, από γεωπονικής άποψης είναι απαράδεκτο και καταστρεπτικό, ιδίως για τα μεγάλα, παλιά δένδρα που (πολύ σωστά) δεν κλαδεύτηκαν ποτέ στο παρελθόν. Η μετονομασία της «υπηρεσίας πρασίνου» σε «Υπηρεσία Καταστροφής Πρασίνου», είναι κάτι που προτάθηκε από τις οικολογικές οργανώσεις και συμφωνούμε απόλυτα.
Μας κάνει εντύπωση το πόσο εύκολα ο Δήμος κερκυραίων καλλιεργεί δένδρα με σκοπό να τα κόψει για να τα στολίσει, ενώ παραμελεί τελείως το να ξαναφυτέψει όσα δένδρα έχουν αφαιρεθεί παράνομα από πολλά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα από τα ανάκτορα μέχρι την Γαρίτσα για να διαπιστώσει τον μεγάλο αριθμό δένδρων που λείπουν, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, χωρίς η υπηρεσία πρασίνου να έχει κάνει καμία ενέργεια για την αντικατάστασή τους. Από τις Οικολογικές Οργανώσεις, δε, μαθαίνουμε ότι πολλά από αυτά ξεράθηκαν διότι κάποιοι ασυνείδητοι, τα πότισαν με ζιζανιοκτόνα και διάφορα άλλα δηλητήρια, ώστε να ξεραθούν. Γιατί η υπηρεσία καταστροφής πρασίνου δεν παραπονέθηκε ποτέ για όλα αυτά τα «τραγικά» για τον τομέα που δραστηριοποιείται; Μήπως γιατί συνεργεί και η ίδια στο σταδιακό κόψιμο και την εξαφάνισή τους;Ζητάμε από τον Δήμο Κερκυραίων:
Να απαγορεύσει στην υπηρεσία πρασίνου να κλαδεύει (έστω και λίγο) τα δένδρα της Κέρκυρας σαν πόλης της Ουνέσκο.
Να σταματήσει το στόλισμα αληθινών δένδρων και να αναγκάσει την υπηρεσία πρασίνου να καλλιεργεί δένδρα με σκοπό το φύτεμά τους για να μεγαλώσουν και να ζήσουν και όχι την κοπή τους. Σε ποιον συνειδητοποιημένο πολίτη, της εποχής του φαινομένου του θερμοκηπίου, αρέσει να βλέπει δένδρα να υποφέρουν καθώς σιγοξεραίνονται και μάλιστα για...«εορταστικούς» λόγους; (!)
Να υποχρεώσει την υπηρεσία πρασίνου να φυτέψει τουλάχιστον δύο καινούργια δένδρα για κάθε δένδρο που αφαιρέθηκε. Τα καινούργια θα πρέπει να είναι δένδρα του δάσους όπως ήταν αυτά που αφαιρέθηκαν. Σε καμία περίπτωση πρέπει να φυτευτούν «υβρίδια» ή και άλλα είδη που θυμίζουν μεταλλαγμένα δένδρα και που δεν έχουν σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της «επιβλητικής», πανέμορφης άγριας βλάστησης του «καταπράσινου» νησιού μας, από την οποία αποτελείται και το Αστικό πράσινο του Δήμου Κερκυραίων.
Τέλος ζητούμε να αφαιρεθεί αμέσως το ελατοειδές υβρίδιο (ελπίζουμε να μη είναι μεταλλαγμένο) το οποίο φυτέψατε ακριβώς μπροστά στο κατάστημά μας. Για Τέταρτη συνεχή χρονιά, φυτεύετε ένα τέτοιο δένδρο μπροστά στο κατάστημά μας, παρά τις αντιρρήσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες τις δικές μας αλλά άλλων καταστηματαρχών της γύρω περιοχής). Αναρωτιόμαστε, δε την σκοπιμότητα αυτής της πράξης σας, όταν παλαιότερα το δένδρο τοποθετούνταν κοντά στην Τράπεζα και πίσω από το περίπτερο, ενώ από όταν άνοιξε το Biocafe, το βάζετε ακριβώς μπροστά του. Η πράξη σας αυτή προκαλεί δυσφήμιση στην επιχείρησή μας, καθώς διάφοροι πολίτες στα τοπικά ραδιόφωνα διαμαρτύρονται για το «πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο», στην εποχή του φαινομένου του θερμοκηπίου και μάλιστα μπροστά από ένα «οικολογικό καφέ - σνάκ», όπως το δικό μας.
Τα κομμένα δένδρα μας έλειπαν; Αυτό που διαπιστώνουμε ότι λείπει τελείως από την παλιά πόλη είναι ΟΙ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Πως και δεν τους σκεφτήκατε καθόλου, τόσα χρόνια; Αυτή είναι η «επιτυχία στην ανακύκλωση» την οποία ανακοινώσατε;
Αντί να τοποθετήσουν κάδους ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ουνέσκο, κόβουν δένδρα και τα τοποθετούν, μάλιστα «μπροστά από το οικολογικό», (όπως αναφέρουν οι πολίτες στα ραδιόφωνα).
Το BioCafe ήταν η πρώτη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια να κάνει πλήρη ανακύκλωση με πλήρη κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων της (τα οποία αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου των σκουπιδιών της) και ακόμη μέχρι και σήμερα ο δήμος όχι μόνον δεν μας βοηθάει (παντελής έλλειψη κάδων ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ουνέσκο), αλλά φροντίζει όσο μπορεί να δυσφημίζει την επιχείρησή μας, τοποθετώντας φρεσκοκομμένα δένδρα ακριβώς μπροστά μας και τα αφήνει εκεί να «βασανίζονται» σε κοινή θέα, καθώς ξεραίνονται σιγά, σιγά.
Αν αυτές είναι οι οικολογικές ευαισθησίες του Δήμου Κερκυραίων, εμείς δεν συμφωνούμε και θα συνεχίσουμε την τακτική που εφαρμόζουμε για τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον Ιερό θεσμό της ανακύκλωσης.
Με εκτίμηση,
Για το Biocafe,
Δημήτρης Φαναριώτης
Θεοφάνης Μπόγδος
No comments:
Post a Comment