Tuesday, July 24, 2007

EΝΤΑΞΗ ΠΑΛAΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ UNESCO

(TO TEE ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ!!!! ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ 2005 ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΙΕΣΗ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΕΙΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ-ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ - Cultural Tourism)


EΝΤΑΞΗ ΠΑΛAΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ UNESCO.
Eπικοινωνιακή μεθόδευση ή πραγματική διεκδίκηση;


Άρθρο του Κώστα Σκούρτη*

Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τη δημόσια παρουσίαση του «Σχεδίου Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας», στα πλαίσια υποβολής στην UNESCO, της πρότασης ένταξης της Παλαιάς Πόλης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν επήλθε καμία ουσιαστική πρόοδος και ή υπόθεση βρίσκεται ‘κάπου’ μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, UNESCO και διαφόρων παραγόντων. Αυτό εξάγεται αβίαστα ως συμπέρασμα και από τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του βουλευτή της Ν.Δ κ. Δένδια.
Έτσι ακόμη ένα σημαντικό θέμα για την Πόλη της Κέρκυρας και μάλιστα από τα πιο ευαίσθητα αφού αφορά στο ιστορικό της κέντρο, φαίνεται ότι καρκινοβατεί, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η υπόθεση εκκρεμεί από το 1999 όταν για πρώτη φορά Δήμος Κερκυραίων και Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ προχωρούν στη σύνταξη σχετικής πρότασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Με τη σύνταξη του σχεδίου διαχείρισης από μελετητική ομάδα, που συνέστησε το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, δημιουργήθηκαν πολλές ελπίδες για την αίσια κατάληξη της πρότασης.
Ο χειρισμός, όμως, της υπόθεσης τελευταία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Μερικά από αυτά αφορούν στο Δήμο Κερκυραίων. Άλλα, το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Δήμος Κερκυραίων είναι ο κυρίως ενδιαφερόμενος.
Μέσα από την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ένταξης στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τη διάσωση, ανάδειξη και προβολή της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας. Θα υπάρξουν άλλες προοπτικές ανάπτυξης της πόλης και βελτίωσης της ζωής των κατοίκων της. Η Κέρκυρα το δικαιούται, αφού η Παλαιά Πόλη είναι μοναδικό μνημείο στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Χώρο.
Όμως που είναι ο Δήμος;
Μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει απασχολήσει σοβαρά το Δημοτικό Συμβούλιο. Το πολυσυζητημένο σχέδιο διαχείρισης είναι μια σειρά προτάσεων αλλαγών στη λειτουργία της πόλης, δεσμεύσεων, περιορισμών κ.λπ, που απαιτούν συναινέσεις και συμφωνίες για να είναι αυτό εφαρμόσιμο. Γιατί ένα λοιπόν , τόσο κορυφαίο ζήτημα, δεν συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο κατ΄ εξοχήν αρμόδιο θεσμικό όργανο; Γιατί ο Δήμος δεν αναπτύσσει πρωτοβουλίες , έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα κοινό μέτωπο δυναμικής διεκδίκησης που , σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο, αφού φαίνεται ότι το πράγμα σκαλώνει;
Και ακόμη, αφού η κατάρτιση του Σχεδίου Διαχείρισης είναι προϋπόθεση για την ένταξη στην UNESKO, αν υποθέταμε ότι ο στόχος επιτυγχάνετο σήμερα, δεν θα είχαμε αυτόματα ένα σχέδιο οργάνωσης της ζωής της πόλης, που όμως δεν θα είχε συζητηθεί και αποφασισθεί από το Δήμο; Το θέμα αυτό, εκτός των κατοίκων, δεν αφορά στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες της πόλης; Το γνωρίζουν, έχουν συμφωνήσει;.
Μήπως μάλιστα η έλλειψη απόφασης αποδοχής ενός σχεδίου διαχείρισης αποτελεί τυπικό κόλλημα για τη γραφειοκρατία της UNESCO ή (δικαιολογία) του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μη ένταξη;
Η απουσία σοβαρής ενημέρωσης τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και των φορέων εργαζομένων και επαγγελματιών πείθει, ότι ο Δήμος Κερκυραίων δεν πιστεύει σοβαρά στην πιθανότητα επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Επομένως δεν θέλει να προκαλέσει, όπως θα έπρεπε, μια ευρεία συζήτηση επί της ουσίας του σχεδίου διαχείρισης, πιθανόν γιατί εκτιμά ότι οι αναγκαίες για το κοινωνικό σύνολο ρυθμίσεις στη ζωή της πόλης, μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων , προκαλούν πολιτικό κόστος.
Ένα δεύτερο πλέγμα ερωτημάτων αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, που παρέστη στην παρουσίαση του “σχεδίου διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας” από την πρώτη στιγμή φρόντισε να απαξιώσει τη μελέτη. Χωρίς όμως να έχει πλήρη γνώση αυτής. Γιατί λόγω του ελάχιστου διαθέσιμου χρόνου του Υπουργού, οι μελετητές σχεδόν εξαναγκάστηκαν να παρουσιάσουν μια εξαιρετικά συνοπτική περίληψη του Σχεδίου Διαχείρισης.
Την ίδια τακτική συνεχίζει έκτοτε το Υπουργείο Πολιτισμού. Διαχέει πληροφορίες από κάποιους παράγοντες που γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες ότι το Σχέδιο Διαχείρισης, χρειάζεται διορθώσεις, βελτιώσεις, ότι υποδεικνύονται συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις.
Ας σημειωθεί ότι μόνο χάρη στο Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, έχουμε σήμερα μία μελέτη σχεδίου διαχείρισης. Το ΤΕΕ είναι αυτό που πίεσε για την επίσπευση των διαδικασιών, είχε το συντονισμό της ανάθεσης της μελέτης, πλήρωσε τη μελετητική ομάδα, ανέλαβε τα έξοδα της εκδήλωσης παρουσίασης του Σχεδίου.
Αφού λοιπόν το Υπουργείο Πολιτισμού διαπιστώνει προβλήματα στο σχέδιο διαχείρισης, γιατί δεν πληροφορεί υπεύθυνα το Δήμο Κερκυραίων και το ΤΕΕ, πού συγκεκριμένα το σχέδιο χρειάζεται τροποποιήσεις ή βελτιώσεις;
Μήπως δεν είναι πραγματική πρόθεση του Υπουργείου να προωθήσει την ένταξη της Κέρκυρας στην UNESCO, λόγω άλλων προτεραιοτήτων; Μήπως οι ατέλειες (αλλά ποιες;) στο σχέδιο διαχείρισης αποτελούν πρόσχημα; Το Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι σήμερα δεν έχει πείσει ότι περιλαμβάνει την Κέρκυρα στις προτεραιότητές του. Υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει τον επόμενο χρόνο το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών. Τίποτε όμως για φέτος. Την ίδια ώρα που η εκλογική περιφέρεια του κ. Τατούλη χρηματοδοτείται αφειδώς . Ο
Δήμος Κερκυραίων ακόμη περιμένει την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για την ανάδειξη και προστασία των Μεσαιωνικών Οχυρώσεων. Η υπόσχεση για ένταξη δύο προμαχώνων του Παλαιού Φρουρίου στο Γ΄ ΚΠΣ παραμένει ακόμη υπόσχεση.
Ο Δήμος Κερκυραίων οφείλει να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα παθητική στάση του. Μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις από ορισμένους Κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά αυτές δεν αρκούν. Χρειάζεται δυναμική διεκδίκηση από το Δήμο. Χρειάζεται κοινό μέτωπο και αγώνας των Κερκυραϊκών φορέων για να πειστεί το κράτος των Αθηνών να στέρξει στα δίκαια αιτήματα της Κέρκυρας.

* O κ. Κώστας Σκούρτης είναι Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ και μέλος της Π.Ε. Ιονίων Νήσων του ΠΑΣΟΚ
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην ημερήσια εφημερίδα ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΑ ΝΕΑ, στις 21/10/2005

No comments: