Thursday, October 4, 2007

Ο "ΑΡΙΩΝ" σας ενημερώνει και σας ευχαριστεί!








Και όμως ....εμείς «Βολτάραμε» στα παλιά Κορνάτα!!!

Πραγματοποιήθηκε η Πολιτιστικής Eκδήλωσης στα ΚΟΡΝΑΤΑ


Για το Σαββατόβραδο της 25ης Aυγούστου, είχε προγραμματισθεί πολιτιστική εκδήλωση στα παλιά Κορνάτα. Λόγο της μεγάλης τραγωδίας που έπληξε τη χώρα μας, ο Σύλλογος ΑΡΙΩΝ, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος, αποφάσισε τότε να αναβάλει την όλη εκδήλωση. Η ζωή όμως συνεχίζεται... με όλα τα άσχημα... αλλά και με όλα τα καλά της. Για αυτό πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση το Σάββατο της 1ης Σεπτεμβρίου με κάποιες μικρές τροποποιήσεις.
Το πρωί του Σαββάτου μαζεύτηκαν Σταυριώτισσες - μέλη του Συλλόγου - και μαγείρεψαν (με σπιτικό παραδοσιακό τρόπο) διάφορες λιχουδιές, για το βράδυ.
Στις 8 το βράδυ, οι συμμετέχοντες στην «βόλτα», μαζεύτηκαν αρχικά, στην Παναγιά τη Βλαχέρενα, του Γιοτάκη, Σκοπός του Συλλόγου Αριων δεν ήταν να γίνει «μία ακόμα εκδήλωση» αλλά να τιμηθούν τα παλιά Κορνάτα, όπως τους πρέπει. Σκοπός ήταν να ξανά ζωντανέψει, μετά από μισό αιώνα περίπου εγκατάλειψης (έστω για μια βραδιά) η «παλιά γειτονιά»! Και τελικά, ξομολογούμενος, αυτό έγινε με μεγάλη επιτυχία! Mετά από προσκύνημα και αφού τιμήθεικε η «Παναγιά Βλαχέρενα του Γιωτάκη, όπως έπρεπε με έναν χορό... η χαρούμενη παρέα πείρε το παλιό μονοπάτι και οδηγήθηκε στην «παλιά γειτονιά». Mπροστά οι μουσικοί, μετά οι νεαρές Σταυριώτισσες με τις Kερκυραϊκές στολές και ακόμα πιο πίσω όλοι οι άλλοι...
? Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μία μικρή λαογραφική έκθεση με παλιά αντικείμενα... κυρίως από αυτά βρίσκονταν πεταμένα - παρατημένα στα παλιά σπίτια της γειτονιάς. Την έκθεση αυτή επιμελήθηκε ο Κορνάτης Σπύρος Ραρής. Ταυτόχρονα εκτέθηκαν και φωτογραφίες του Παναγιώτη Μαυρόπουλου, που αναφέρονταν στις λατρευτικές εικόνες της Παναγίας και σε ιερά δρώμενα της περιοχής.
Εκεί στο πλάτωμα, σε ένα επιβλητικό «σκηνικό» από παλαιούς τοίχους, μισογκρεμισμένα σπίτια, παλιά κλειστά πόρτο - παράθυρα και μισό γκρεμισμένους «Μπότζους».... ακούστηκε, μετά από μισό αιώνα περίπου, μουσική και στήθηκε χορός. Στη συνέχεια οι εορταστές οδηγήθηκαν στο αρχοντικό του Μπαλί όπου στην αυλή του, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου Αρίων.
Έγινε αναφορά στις παλιές οικογένειες... και ξανά ακούσθηκαν τα ονόματα των κατοίκων... που ζούσαν κάποτε στην «παλιά γειτονιά». Έγινε αναφορά στο παλιό χωριό «Γουλουμάτα», ακουστήκαν παλιές ιστορίες και δόθηκαν στοιχεία σχετικά με την ονομασία «Κορνάτα»!
Διαβάστηκα ποιήματα ιδικά γραμμένα για τα Κορνάτα...
Φυσικά, προτού αρχίσει το φαγοπότι και το γλέντι, ο Σύλλογος Αρίων δεν αμέλησε να απότιση φόρο τιμής στα θύματα των μεγάλων πυρκαγιών και τίμησε, με ξεχωριστή αναφορά, όσους πάλεψαν να σώσουν ζωές και περιουσίες, από την λαίλαπα της φωτιάς.
Η συνέχεια ήταν εν επανάλιπτη! Οι νόστιμες λιχουδιές, το άφθονο κρασί, η παραδοσιακή μουσική (από Σταυριώτες
μουσικούς) ...ο χορός... ο φωτισμός, τα παλιά σπίτια, οι άνθρωποι... δέθηκαν όλα θαυμάσια μεταξύ τους...
δημιουργώντας μία μαγική βραδιά.
Το γλέντι κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες....
Aς θυμηθούμε αυτούς που εμπνεύσθηκαν και εργάσθηκαν για την οργάνωση αυτής της βραδιάς. Πρώτος και καλύτερος, φυσικά ο Κορνάτης (υπεύθυνος για τον
εορτασμό) ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΡΗΣ, ο Πρόεδρος Συλλόγου «Αρίων» Γιάννης Λουκάς, ο Συγγραφέας - Ζωγράφος Παναγιώτης Μαυρόπουλος και η Φωτογράφος Ρούλα Αμπετή.
Βιολί έπαιξε ο Κορνάτης Σωτήρης και ακορντεόν ο Κομιανάτης Σπύρος, ο επονομαζώμενος «Τσιταρής»!
Kερκυραϊκές Στολές φόρεσαν, οι όμορφες κοπελιές, απο το Σταυρό, Χριστίνα και Έλενα.
Ποιήματα έγραψαν ειδικά γραμμένα για τη βραδιά, οι...
Φίλιππος Βραλχιώτης - Ποταμίτης Συγγραφέας - στιχουργός και ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος - Συγγραφέας - Ζωγράφος Την πετυχημένη παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Φλόρη Λουκά Για τις λιχουδιές φρόντισαν οι κυρίες Λούλα, Βασιλική και Γεωργία.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Mπορείτε να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε Mail:

Yπεύθυνος για τον εορτασμό στα Κορνάτα και για κάθε πληροφορία
-ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΡΗΣ. Tηλ. κινητό: 6977414779.
Τηλ. σταθ.26610 76807
Για την οργάνωση της εκδήλωσης εργάστηκαν ακόμα:
-Γιάννης Λουκάς. Πρόεδρος Συλλόγου.
Tηλ. κινητό:6972-696072 / E-mail arion_gl@otenet.gr
-Παναγιώτης Μαυρόπουλος. Συγγραφέας - Ζωγράφος.
Tηλ.κινητό: 6949739906 / NEO E-mail: psmavro@yahoo.gr
-Ρούλα Αμπετή. Φωτογράφος. Tηλ. κινητό: 6945798244

No comments: