Thursday, January 10, 2008

Corfu in RAMCURE

Την συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε δύο διασυνοριακά προγράμματα του INTERREG IVG ενέκρινε με ομόφωνες αποφάσεις του το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην χθεσινή του συνεδρίαση.Το πρώτο αφορά στο πρόγραμμα RAMCURE του INTERREG IVG, συνολικού προϋπολογισμού συμμετοχής της Ν.Α 311.750 ευρώ. Αντικείμενο της δράσης είναι:
-Η διερεύνηση των περιβαλλοντολογικών κινδύνων και των κοινωνικών μεταβλητών που επηρεάζουν την πολιτιστική κληρονομιά, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
-Ο ορισμός της βαρύτητας του κάθε ενός από τους παραπάνω παράγοντες.
-Η προσφορά ενός ειδικού εργαλείου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διαχείριση και εκτίμηση επικινδυνότητας που μπορεί να απειλήσει τους πολιτιστικούς πόρους στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Σαν αποτέλεσμα, το τελικό προϊόν θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις για την προληπτική συντήρηση του πολιτιστικού περιβάλλοντος διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και ειδών μνημείων. Το τελικό σύστημα θα αποτελέσει το οικοδόμημα για την ανάπτυξη ενός υψηλής ακρίβειας μοντέλου για την εκτίμηση επικινδυνότητας των πολιτιστικών μνημείων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καλυτερεύοντας έτσι την αποδοτικότητα και μειώνοντας παράλληλα το κόστος των διαχειριστών των πολιτιστικών πόρων, των συντηρητών και όλων των συμβαλλόμενων ιδιωτικών και κρατικών ιδρυμάτων.Το δεύτερο, αφορά σε κοινή πρόταση στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG IVG με τίτλο «Ανάπτυξη οικολογικού δικτύου σε τοπικό επίπεδο για πολιτικές αειφόρου διατήρησης της βιοποικιλότητας και δυναμικής διαχείρισης ακτών (Low Coast)».Ο στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός οικολογικού δικτύου παρακολούθησης των περιοχών Natura 2000 και την αειφόρο ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Επικεφαλής εταίρος είναι η Επαρχία της Cosenza (IT), και εταίροι εκτός από τη Νομαρχία Κέρκυρας είναι ακόμη η Επαρχία της Matera (IT), του TARANTO (IT) και του LECCE (IT), το Πανεπιστήμιο της CALABRIA (IT), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (EL), η Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης (EL), το Εθνικό Πάρκο Stranjia (BG), η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BG) και ακόμη δύο φορείς από τη Ρουμανία, ένας αυτοδιοικητικός και ένας επιστημονικός. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ και κάθε εταίρος θα ενισχυθεί περίπου με 300.000 ευρώ.

No comments: