Monday, February 4, 2008

Νέα απο το πετυχημένο Interreg III A Ελλάδα-Ιταλία

Την πορεία των εργασιών του προγράμματος “Δια μέσου του θεάματος: Ιταλο-ελληνικό υπερμεσικό αρχείο σε δίκτυο” στο πλαίσιο του Interreg III A Ελλάδα-Ιταλία 2000-2006 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Τη συνέντευξη τύπου χαιρέτισε ο Γ.Γ. Π.Ι.Ν. κ. Σωτήριος Βόσδου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υλοποίησης προγραμμάτων Interreg, τα οποία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική φυσιογνωμία των Ιόνιων Νησιών, στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, είτε αυτά εντοπίζονται στον τομέα του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της καινοτομίας, κτλ. και στην προβολή των Νησιών μας διεθνώς.
Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Περιφερειακό Συμβούλιο Απουλίας-Τομέας Βιβλιοθήκης ως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος με κυριότερη αρμοδιότητα τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός ιταλο-ελληνικού δικτύου βιβλιοθηκών, το Πανεπιστήμιο Μπάρι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με κυριότερη αρμοδιότητά τους την τελειοποίηση του ιστορικο-κριτικού αρχείου τεκμηρίωσης των θεατρικών παραστάσεων και τη διάδοσή του στο κοινό, το Λυρικό Συμφωνικό Ίδρυμα Πετρουτσέλι με κυριότερη αρμοδιότητα τη μαγνητοσκόπηση θεατρικού υλικού, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας αρμόδια για τη συλλογή αρχειακού υλικού η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, αρμόδια για την αξιολόγηση και μαγνητοσκόπηση θεατρικών παραστάσεων καθώς και τη δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών στον ελληνικό χώρο. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εταίροι το Κρατικό Θέατρο Απουλίας και η Επαρχία Πρίντεζι.
Συγκεκριμένα, μέσω του εν λόγω προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα πιλοτικό ψηφιακό αρχείο με θέματα συναφή με την πολιτιστική κληρονομιά κοινού ιταλο-ελληνικού ενδιαφέροντος στο περιβάλλον της τέχνης και του θεάματος όπως σύγχρονο θέατρο, χοροθέατρο, λυρική σκηνή, αρχαίο δράμα κ.α. Το ψηφιακό αυτό αρχείο θα είναι διαθέσιμο σε κλειστό δίκτυο των συμμετεχουσών κρατικών βιβλιοθηκών που θα δημιουργηθεί ως τη λήξη του προγράμματος.
Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα τριών θεατρικών παραστάσεων αλλά και συνεντεύξεων που έχουν μαγνητοσκοπηθεί για τους σκοπούς του προγράμματος. Πρόκειται για τις παραστάσεις : «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» του Α. Παπαδιαμάντη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας και η παράσταση «Αλίμονο στους Νέους» των Α. Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων. Οι παραστάσεις αυτές κρίθηκαν ως αξιόλογες για να προβληθούν μέσω του προγράμματος, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.
Οι εταίροι του προγράμματος είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την μαγνητοσκόπηση των τριών αυτών παραστάσεων αλλά και για τον προγραμματισμό των παραστάσεων που υπολείπονται μέχρι και την ολοκλήρωσή του προγράμματος στα μέσα του 2008.

(όπως δημοσιεύτηκε στο www.incorfu.gr τις 02/02/2008)

No comments: