Saturday, June 9, 2007

SOS for 12 Heritage Sites in Lesvos and in Pella, Macedonia

Μακεδονικοί τάφοι της Πέλλας και 12 εκκλησίες της Λέσβου περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων με τα 100 μνημεία και χώρους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανά την υφήλιο. Η ανακοίνωση έγινε χθες και, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τα ελληνικά μνημεία.
Στον δικτυακό τόπο του Παγκοσμίου Ταμείου Μνημείων οι μακεδονικοί τάφοι της Πέλλας αναφέρονται μόνο ως τίτλος στον σχετικό κατάλογο. Οι εκκλησίες της Λέσβου αναφέρονται χωρίς τα ονόματά τους, μονάχα με τον αριθμό τους 12 και με τα βασικά προβλήματά τους. Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η έκθεση των αυθεντικών ψηφιδωτών δαπέδων στα στοιχεία της φύσης και ο κίνδυνος να καταστραφούν οι αγιογραφίες. Αναφέρεται συνοπτικά και γενικά πως πρόκειται για ναούς οι οποίοι έχουν ανεγερθεί ανάμεσα στον 5ο και 19ο αι. αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαφές και συγκεκριμένο.
Η έφορος Πέλλας Μαρία Λιλιμπάκη - Ακαμάτη, στην οποία το «Εθνος» απευθύνθηκε, δεν γνώριζε κάτι για την αναφορά στους μακεδονικούς τάφους της περιοχής. Το μόνο που σχολίασε ήταν ότι οι τάφοι αυτοί δεν έχουν κονιάματα ή τοιχογραφίες που να κινδυνεύουν, και είναι στεγασμένοι. Αρα, οι απορίες γιατί εντάχθηκαν στον κατάλογο, παραμένουν.
Βόμβες στο Ιράκ, καλύτερες συγκοινωνίες στην Ιρλανδία και το λιώσιμο των πάγων απειλούν τα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία του πλανήτη σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων για το 2008. Για πρώτη φορά η οργάνωση περιλαμβάνει και τις κλιματικές αλλαγές στους κινδύνους που απειλούν ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του πλανήτη (Νέα Ορλεάνη, Ανταρκτική, Ινδία, Μαρόκο κ.ά.).
Επίσης, η μεγάλη ανάπτυξη, το κυνήγι του κέρδους και οι πολιτικές συγκρούσεις απειλούν μνημεία όπως ο Ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα μνημεία της Αμμοχώστου, στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι του Ιράκ.
Η οργάνωση επισημαίνει πως το Μάτσου Πίτσου στο Περού απειλείται από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, αλλά και ο ορίζοντας της Αγία Πετρούπολης θα αλλάξει για πάντα μετά την ανέγερση ουρανοξύστη της Γκάζπρομ.
Στην Ιρλανδία, η κατασκευή αυτοκινητόδρομου έξω από το Δουβλίνο απειλεί τα προϊστορικά μνημεία στον Λόφο της Τάρα και στον Καναδά το Νησί Χέρσελ κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το λιώσιμο των πάγων.
Η οργάνωση έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και από το 1996 έχει κάνει δωρεές σε 74 χώρες, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση των μνημείων τους.
(from www.ethnos.gr - τεχνες)

No comments: