Monday, June 18, 2007

ΠΟΛΙ-ΤΙΚΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΕΠΙ-ΤΕΛΟΥΣ

'Οποια ιστορική περίοδος και να εξετάσει κανείς θα δεί απο την Αρχαία Ελλάδα και μετά πως η Ελληνική Επικράτεια βρίσκονταν συνέχεια σε ένα εσωτερικό πολιτικό κλίμα που μόνο ειρηνικό και φιλήσυχο δεν ήταν. Ομως, σε μεγάλα γεγονότα, σημαντικά για την μετέπειτα ιστορική πορεία του τόπου μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί, έχοντας μια γροθια και μία φωνή διεκδικούσαμε την επίτευξη ζητούμενου στόχου μας, είτε είναι η ελευθερία μας είτε είναι η δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος στον πολιτισμό.

Οι εκπρόσωποι που έστειλε ο Κερκυραϊκός λαός συνεργάζονται και επιτέλους κάθονται στο ίδιο τραπέζι με αλληλοσεβασμό και με πάντα γνώμονα τη πολιτισμική ανέλιξη του νησιού μας. Τέτοιες προσπάθειες ασχέτως αποτελέσματος, μόνο μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για όλους τους κάτοικους της Κέρκυρας.

Πρέπει να καταλάβουμε, όμως οτι η προσπάθεια των τοπικών κυβερνητικών μας εκπροσώπων μας δεν φτάνει. Δυστυχώς, για τους άρχοντες των Αθηνών, δεν πείθουμε οτι σαν Κερκυραϊκός λαός θεωρούμε οτι ο πολιτισμός και η παιδεία είναι τόσο σπουδαία όσο και η τουριιστική οικονομία του νησιού μας. Πέραν καπόιων φωτεινών εξαιρέσεων δημοσίων υπαλλήλων που κινούνται διπλωματικώς για να εξασφαλίσουν στο νησί περισσότερα κονδύλια για τον τομέα του πολιτισμού, ο λαός μέχρι τώρα δεν έχει ενώσει την φωνή του να βροντοφωνάξει οτι: " Θέλουμε να γίνει η Κέρκυρα αντάξια εκφράστρια και προστάτης της Ιστορίας της και να αποτελέσει το Νέο Λίκνο ενός Μοντέρνου Ιόνιου Πολιτιστικού Ρεύματος, που με εκφραστές την νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τους ακαδημαϊκούς, τους καλλιτέχνες και την μεγάλη Κερκυραϊκή ομογένεια να επανεμφανιστεί η Κέρκυρα στον Παγκοσμιο Πολιτισμό ως δυναμικό του μέλος." Μακρινό όνειρο...; Ίσως! Ομως μπορείτε να μου βρείτε έναν από τους Κερκυραίους που συνάντησε ο κύριος Βουλγαράκης όταν ήρθε στην Κέρκυρα πρίν απο λίγες μέρες, όποιος είχε ένα παρόμοιο όραμα ή άν είχε εάν το εξέφρασε!

Οτι και να γίνει το σαβ/κο στην Νέα Ζηλανδία, πρέπει να συνεχιστεί αυτή η αφύπνιση όλων και η ένωση όλω εκείνων που χρόνια τώρα "πολιτισμικής καθίζησης" προσπαθούν αδιάκοπα μέσα απο τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ της Κέρκυρας. Όσο περισσότερο φωνάξουμε και πιέσουμε τόσα περισσότερα θα καταφέρουμε. Δεν φτάνει μόνο η ενταξή μας στην UNESCO, η συντήρηση και η μουσειακή αξιοποίηση των 2 φρουρίων, η κατασκευή ενός νέου θεάτρου, η ανάδειξη της Παλαιόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων (όπως ο τάφος του Μενεκράτη που σε λίγο θα εξαφανιστεί απο τα χόρτα και τα σκουπίδια), η ανάδειξη του Λαζαρέτου και του Βίδου, την ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού της Λευκίμμης και άλλων και των παραδοσιακών μας χωριών με τα ήθη και τα έθιμά τους... δεν φτανει.... Όλα αυτά είναι προφανώς λογικώς εννοούμενα και θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει όχι χθές αλλά προχθές!! Η ουσία να γίνει μια ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ, η οποία να δεσμεύει όλους τους ιθύνοντες, πολιτικούς, φορείς και ιδρύματα οτι ο Πολιτισμός και η Παιδεία που συνδέεται άμεσα, αποτελούν το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί παρέα με την οικονομική και περιβαλλοντική εξυγίανση και ανάπτυξη του Νησιού μας. Ο κόσμος διψάει................ για αποτελέσματα!
Ας αρχίσουμε λοιπόν... όλοι στην οικογένεια μας, στην γειτονιά μας, στην δουλειά μας, να σκεφτόμαστε και να σκεφτόμασταν πώς θα ήταν η Κέρκυρα εάν...... φανταστείτε μεταξύ σας ...... και πάω στοίχημα ότι μόνο χαμόγελα θα παραχθούν.

Μπορεί να είναι άσχετο στα σχόλια μου παραπάνω, αλλά πιστεύω ότι η πρόσφατη υπόθεση του "ΧΥΤΑ;" στην Μέση Κέρκυρα στο Τεμπλόνι, και στην όλη προσπάθεια όλων για μιά οικολογική, ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στο Νησάκι μας φανερώνει αρκετά και η τελική συμπεριφορά όλων θα καθορίσει την κοινωνική συμπεριφορά και την δυνατότητα υλοποίησης κοινών στόχων στο προσεχές μέλλον. Η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια και η κοινωνική ευθύνη αποτελούν στοιχεία της νέας πολιτικής που εμφανίζεται σαν ανατέλλων ήλιος παγκόσμια και ο μονόδρομος της κοινωνικης συνοχής αξιόποιώντας τα στοιχεία της πολιτισμικής διαφορετικότητας χρειάζεται την υποχρεωτική προστασία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, οικολογικά περιοχών και συνανθρώπων μας.

Κάπου διάβασα ένα ωραίο: "Την Γη (τόπο μας) δεν μας την χαρίσαν, άλλα την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας....!"

Με εκτίμηση,
Τhe Corfiot

No comments: