Saturday, August 18, 2007

Γιατί όχι και στην Κέρκυρα;

Πως σας φαίνεται να ξεκινήσουμε στην Κέρκυρα παρόμοια κίνηση;

Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων στην κατεύθυνση προώθησης του βιβλίου και προσέλκυσης νέων αναγνωστών συνεχίζει το πρόγραμμα με τίτλο "Βιβλίο Αναζητεί Αναγνώστη". Το πρόγραμμα είναι απλό. Εθελοντές του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων αφήνουν βιβλία σε παγκάκια, σε πάρκα, σε στάσεις λεωφορείων και τρένων, σε πεζόδρομους κλπ. Αυτός που θα το βρει θα ανοίξει την πρώτη σελίδα, θα διαβάσει τις οδηγίες και αυτόματα αν επιθυμεί γίνεται μέλος του προγράμματος "Ένα Βιβλίο Αναζητά Αναγνώστη". Μπορεί να πάρει το βιβλίο μαζί του, στο σπίτι του και ειδικά τώρα στις διακοπές, να το διαβάσει και να το επιστρέψει στο σημείο που το βρήκε. Έτσι συμμετέχει σε ένα ελκυστικό παιχνίδι που αρχίζει να παίζεται στις γειτονιές του Πειραιά και στους γύρω Δήμους και που μπορεί να δώσει στο διάβασμα μια ξεχωριστή μαγεία.Εθελοντές του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, θα βγουν στους δρόμους για να αφήσουν σε κάθε γωνιά ένα βιβλίο. Η πρώτη εξόρμηση έγινε στις 29 Ιουλίου 2003 και θα επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε μήνα με την διανομή νέων τίτλων βιβλίων. Αυτή η ιδέα εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στη Φλωρεντία, εδώ και μερικά χρόνια, γιατί όχι και στον Πειραιά. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή των διακοπών ένα τέτοιο ξεκίνημα μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία το ίδιο το βιβλίο να αλλάζει πολλά χέρια σε ένα ατελείωτο κύκλο αναγνωστών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέφονται τα βιβλία στη θέση που βρεθήκανε ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες μας να μοιραστούν την ίδια χαρά και τις ίδιες εμπειρίες.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων
Ιωάννης Μαρωνίτης

2 comments:

Anonymous said...

Τώρα Νίκο μου τέτοια εγχειρήματα εδώ...τι να σου πω, δεν τα βλέπω να ταιριάζουν με την κουλτούρα την τοπική. Άσε που όπως έγινε με την Λέσχη Ανάγνωσης θα την καπηλευτούν την προσπάθεια οι γνωστοί τύποι που γυροφέρνουν όλη μέρα απο το ένα κανάλι στο άλλο!!!

Administrator said...

Δίκιο έχεις αλλά δεν θα ήταν κακό να ξεκίναγε για δοκιμή και οτι αποτέλεσμα να είχε. Με την ευκαιρία, έχω ακούσει καταγγελίες απο Κερκυραίους μεγάλους σε ηλικία οτι σε διάφορα παγκάκια της Πόλης, είδαν κάποιους με λοστούς να στραβώνουν τις πλάτες έτσι ώστε να μην μπορούν να κάθονται άνετα. Όπως στην "πλατεία" (;) Δημαρχείου! Όταν τους ρώτησαν γιατί το κάνουν, είπαν ψέματα οτι είναι υπάλληλοι του Δήμου και οτι ετοιμαζόντουσαν να τα αλλάξουν με ολοκαίνουργια (και καλά). Άραγε ο Δήμος Κερκυραίων γνωρίζει πόσο τις εκατό του πληθυσμού της Παλιάς Πόλης είναι ηλικιωμένοι και τί ανάγκες έχουν; Γιατί εκτός απο τα παγκάκια δεν υπάρχουν και Δημόσιες Τουαλέττες. Νομίζω φτιάχθηκε μία στην Πάνω Πλατεία για την Σϋνοδο αλλά δεν ξέρω άμα λειτούργησε έκτοτε.....