Wednesday, January 20, 2010

Απάντηση Σ. Μικάλεφ για τον Φορέα Διαχείρησης

Ύστερα από την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΚΚΕ κ Χαραλάμπους,  για την μεγάλη καθυστέρηση  στην δημιουργία στη συγκρότηση του Φορέα   Διαχείρισης  για την Παλιά Πόλη, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ έκανε την παρακάτω δήλωση:
Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ερώτηση του βουλευτή  Κερκύρας του ΚΚΕ κ. Χαραλάμπους,  αποτελεί επιβεβαίωση στις θέσεις του Δήμου Κερκυραίων, σχετικά με τον Φορέα διαχείρισης, παράλληλα διαψεύδει όσους τοπικούς παράγοντες, έβαλαν κατά του Δήμου Κερκυραίων για την καθυστέρηση μέχρι σήμερα στη δημιουργία του Φορέα.
Η  προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήταν συνεπής στο αδάπανο γι αυτήν, αλλά ουσιώδες για την πόλη ζήτημα της ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις  για ποιόν ακριβώς λόγο και βάσει ποιας «πολιτιστικής» πολιτικής και βάσει ποιας συμπαιγνίας, το παλιό λιμάνι της πόλης βρίσκεται ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ του μνημείου UNESCO.
Η απάντηση του Υπουργείου δικαιώνει το Δήμο Κερκυραίων, που υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, τη μεγάλη καθυστέρηση στη συγκρότηση του Φορέα, καθώς και την αδιαφορία του κεντρικού κράτους στην υλοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της, στηρίζει τις θέσεις του  Δήμου Κερκυραίων, εξετάζοντας  κατά προτεραιότητα  - όμως αναφέρεται στην απάντηση – σχέδιο δράσης και ενεργειών, αρχής γενόμενης από την συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης. 
Από την θέση του Δημάρχου Κερκυραίων θέλω να διαβεβαιώσω το Υπουργείο  Πολιτισμού, ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί  και να προχωρήσει από κοινού  στην υλοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης.
 
(Άρθρο του incorfu.gr, 13/01/10)

Υπόθεση UNESCO: Ώρα Ευθύνης

Η ένταξη του ιστορικού κέντρου και των δύο φρουρίων υπήρξε κοσμοϊστορικό γεγονός για την πόλη μας, για το νησί μας, για την χώρα μας. Ήταν απόφαση δικαίωσης για αυτό τον διαχρονικά σημαντικό τόπο με έντονα τα σημάδια της ιστορικής του σπουδαιότητας και της αισθητικής του μοναδικότητας.
Η πορεία προς την ένταξη ήταν αγωνιώδης και επίπονη και η τελική απόφαση συνδυάστηκε με την σαφή δέσμευση της χώρας μας για την δημιουργία του «φορέα διαχείρισης».  Έργο του θα ήταν ο συνολικός και σε βάθος σχεδιασμός, παρακολούθηση και έλεγχος του συνόλου των έργων και των παρεμβάσεων, που περιλαμβάνονται στο «Σχέδιο Διαχείρισης», που είχε ήδη συνταχθεί (πριν την απόφαση ένταξης) από τον Δήμο Κερκυραίων και το τοπικό παράρτημα ΤΕΕ. Μέσα στο Σχέδιο διαχείρισης, υπάρχουν αναλυτικά όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον τοπική κοινωνία και τους φορείς της πόλης, ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε σταδιακή και δραστική βελτίωση τόσο των όρων ζωής μέσα στο μνημείο, όσο και της βέλτιστης αξιοποίησης τόσο του ιστορικού κέντρου, όσο και της ζώνης επιρροής του Μνημείου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση του Σχεδίου με τις 76 προβλεπόμενες δράσεις είναι η συγκρότηση των προβλεπομένων οργάνων: του  φορέα διαχείρισης και  της Επιτροπής Παρακολούθησης, που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα, ευθύνη και υποχρέωση του Υπ. Πολιτισμού. Χωρίς όργανα αυτά κάθε δράση είναι αποσπασματική και ατελέσφορη. Έκφραση, λοιπόν του αναγκαίου και επιβαλλόμενου ενδιαφέροντος θα ήταν η συγκρότηση των οργάνων αυτών (Φορέα Διαχείρισης και της Επιτροπής Παρακολούθησης) αμέσως μετά την απόφαση ένταξης, δηλ. εδώ και τρία χρόνια.   
Έκτοτε, το Υπουργείο Πολιτισμού -πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες-υπήρξε παραλήπτης πολλαπλών φακέλων εκκρεμοτήτων σχετικών με την υπόθεση της UNESCO, με αποστολέα τον Δήμο Κερκυραίων. 
Αντίθετα μέσα στην διετία, οργάνωσε και ανασύνταξε τις δυνάμεις του με στόχο να έχει ετοιμοπόλεμο επιτελείο και εκτελεστική δυνατότητα παρέμβασης σύμφωνα με το Σχέδιο διαχείρισης. Στο ΕΣΠΑ 2007-2013, υπέβαλε προτάσεις για το σύνολο σχεδόν των έργων που προβλέπονται από το Σχέδιο. Στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, οι δράσεις του Σχεδίου εντάχτηκαν όλες. Παρομοίως ο νέος Οργανισμός του Δήμου, προβλέπει όλα τα απαραίτητα διοικητικά , οργανωτικά και διαχειριστικά σχήματα που θα βοηθούσαν την υλοποίηση έργων, και το ίδιο έγινε με τις Δημοτικές Εταιρείες. Πήρε πιστοποίηση τεχνικής επάρκειας (ISO) για το Γραφείο παλιάς πόλης, το γραφείο Ανάπτυξης, την Τεχνική  του υπηρεσία, που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Σχεδίου διαχείρισης. Προχώρησε σε διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για πολλές ρυθμίσεις (νέος κανονισμός αστικής λειτουργίας, ρυθμίσεις κυκλοφορίας κλπ). Φυσικά, ο Δήμος αδυνατεί να υποκαταστήσει το Κράτος στην διαχείριση του Μνημείου της UNESCO.
Το ενδιαφέρον μας, το πάθος μας για την πρόοδο αυτής της πόλης, αυτού του τόπου δεν είναι τυπικό, γραφειοκρατικό αλλά βαθύ και ουσιαστικό. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να «νίψουμε τας χείρας μας» ύστερα από αυτή την ξεκάθαρη απόδοση ευθυνών. Εμείς δεν επιθυμούμε να δείξουμε τον ένοχο, αδιαφορώντας για τα αρνητικά αποτελέσματα της ενοχής. Αντίθετα, κάνουμε έκκληση ευθύνης και σοβαρότητας μπροστά στην επικίνδυνη στασιμότητα της υπόθεσης UNESCO για την πόλη μας. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες ολιγωρίες. Δεν υπάρχει χώρος για προσωποκεντρικούς παραγοντισμούς και Μεσσιανισμούς. Αν κάποιοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τις καθυστερήσεις ως … «όπλο» κατά της παρούσας Δημοτικής Αρχής κάνουν μόνον επίδειξη μικροπολιτικής ευτέλειας. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, που χάνεται είναι σε βάρος της πόλης. Αυτό είναι πέρα για πέρα αυτονόητο και μόνον μικροπαραταξιακή τύφλωση αποδεικνύει.     
Η πρόσφατη περιπέτεια της Δρέσδης, που απεντάχθηκε από το κατάλογο των μνημείων αλλά και η σχεδόν βέβαιη αποτυχία της Κνωσού να ενταχθεί  λόγω της ανεξέλεγκτης αυθαίρετης δόμησης, που περιβάλλει το μνημείο, δείχνουν την τεράστια ευθύνη, που φέρουν πρόσωπα και φορείς, που κωλυσιεργούν προκλητικά για την πρώτη αναγκαία οργανωτική πράξη αυτής της υπόθεσης, δηλ. την δημιουργία της επιτροπής παρακολούθησης.
*****
Πριν από τις εκλογές μου απεστάλη σχέδιο φορέα διαχείρισης από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Κερκύρας κ. Νίκο Δένδια. Θεώρησα ότι οποιαδήποτε  συζήτηση για την συγκρότηση του Φορέα με βάση την προαναφερόμενο σχέδιο θα αποτελούσε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης και δημιουργία σχολίων που θα αποδυνάμωνε την όλη προσπάθεια. Ενημέρωσα εγγράφως και την νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού,   τον Υπουργό κ. Γερουλάνο και την Υφυπουργό και Βουλευτή Κερκύρας κ. Αντζελα Γκερέκου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους για το πιο πάνω πρόβλημα και τόνισα την άμεση ανάγκη συγκρότησης του Φορέα Διαχείρισης. Ζήτησα δε από την κ. Γκερέκου να προσδιορίσει ημερομηνία συνάντησης προκειμένου να  συζητηθούν τα θέματα της Παλιάς Πόλης και της σύστασης του Φορέα Διαχείρισης του μνημείου. Πιστεύω ότι θα τύχει ανταπόκρισης η πρόσκλησή μου, ώστε στην συνέχεια να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα αυτό του Δήμου.
Επαναλαμβάνω, ότι το σημείωμα αυτό δεν επιθυμεί να επισημάνει και να υπογραμμίσει γνωστές και πασιφανείς ευθύνες. Δεν επιθυμούμε στείρες αντιπαραθέσεις, που θα δικαιώνουν αδιαφορίες και αδράνειες. 
Κάνω έκκληση ενεργοποίησης προς όλους τους δημότες, όλους τους Κερκυραίους, όλους τους Έλληνες. Πρέπει  να ξεκολλήσουμε από το τέλμα και να παραμείνουμε με ίσους όρους στον κατάλογο των Μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι μαζί, πρέπει να δουλέψουμε για να εξασφαλίσουμε στην Κέρκυρα την σταθερή παραμονή της στο πάνθεο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.

(Άρθρο δημοσιευμένο στο Incorfu.gr στις 07/12/09)

Παρέμβαση Υφυπουργού κ.Γκερέκου για τα πλωτά πάρκιγκ.

«Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας που προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αντιπροσωπεύει σήμερα ένα μοναδικό πολιτιστικό σύνολο, υψηλής αισθητικής άξιας… Οι οχυρώσεις, με κορυφαία στοιχεία τους το Παλαιό και Νέο Φρούριο, είναι μεγάλης κλίμακας τεχνικά έργα τα οποία… αποτελούν σπουδαιότατα μνημεία στρατιωτικής αρχιτεκτονικής, που σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από μερικούς από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες και στρατιωτικούς μηχανικούς που διέθετε η Βενετία».

Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί μέρος του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας που συντάχθηκε από το ΤΕΕ Κέρκυρας και τον Δήμο Κερκυραίων. Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος δηλώνει: «έχοντας σαφή επίγνωση των υποχρεώσεων που συνεπάγεται για την Ελλάδα η έγγραφη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δράττομαι της ευκαιρίας, για να εκφράσω τη δέσμευση της χώρας μας για την καλύτερη δυνατή προστασία αυτού του μοναδικού μνημείου, που είναι η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας».

Κατά πόσο είχαν επίγνωση των υποχρεώσεων της χώρας μας οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι τοπικοί εκπρόσωποι της ΝΔ ( Διοικητής ΟΛΚΕ, βουλευτές) μπορεί κανείς να το αντιληφθεί από τις εξής αποφάσεις: την υπ’ αριθ. Πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ52/74983/3319/28-07-2008 και την (πρόσφατη) Κοινή Υπουργική Απόφαση 109346/06/10/07/09. Με την πρώτη απόφαση, ο τότε Υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης επιτρέπει «την κατασκευή κρηπιδώματος (προβλήτα) ελλιμενισμού πλωτών χώρων στάθμευσης (παρκινγκ) στην περιοχη μεταξύ του υπήνεμου μόλου και του τουριστικου καταφύγιου της Σπηλιάς, υπό τον όρο ότι η ανωτέρω κατασκευή θα γίνει επί πασσάλων και θα αφίσταται σαφώς από το χερσαίο τμήμα, ήτοι τους υφιστάμενους ιστορικούς κρηπιδότοιχους οι οποίοι δεν θα πρέπει να θίγουν στο ελάχιστο από το όλο εγχείρημα». Η δεύτερη απόφαση, η οποία συνυπογράφεται από τους κκ Παπαληγούρα, Σαμαρά και Μαρκόπουλο, βάζει ουσιαστικά την ταφόπλακα εγκρίνοντας οριστικά την κατασκευή τους.

Όλα αυτά, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Και φυσικά παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας εντάχθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Ουνέσκο χάριν κυρίως της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του αστικού και λιμενικού της συνόλου (criterion iv).

Το σίγουρο είναι με την κατασκευή του Τουριστικου Καταφύγιου στη Σπηλιά, της Μαρίνας στα Καρνάγια και των Πλωτών Παρκινγκ, δεν διασφαλίζεται ούτε η ακεραιότητα ούτε η αυθεντικότητα του λιμενικού συνόλου της Παλιάς Πόλης. Για τα δυο πρώτα θα επανέλθουμε σύντομα. Όσον αφορά την κατασκευή των πλωτών παρκινγκ εισηγήθηκα στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κο Γερουλάνο την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η εισήγηση έγινε δεκτή.

Αναρτήθηκε από Διαπόντια Νέα στις 17/01/10.

Πρακτικά Ημερίδας αφιερωμένη στην Πυροπροστασία της Παλιάς Πόλης




Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Corfu Palace ημερίδα αφιερωμένη στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην πόλη της Κέρκυρας. Το θέμα ήταν "Όλική Διαχείριση Πυροπροστασίας Ιστορικου Κέντρου της Πόλης της Κέρκυρας" και διοργανωτές ήταν η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας.

Εκτιμώντας την μέση ανταπόκριση του κόσμου της Κέρκυρας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, η μεγάλη κινητικότητα των διοργανωτών οδήγησε την εκδήλωση σε απόλυτη επιτυχία τόσο σε παρουσία του κόσμου όσο και σε μεγάλη ευαισθητοποίηση των παρόντων. Επίσης παρόλο που οι ομιλητές ήταν αρκετοί και η διάρκεια έφθασε τις 3 ώρες και ταυτόχρονα στο Δ. Θέατρο πραγματοποιούνταν ξεχωριστή πράγματι εκδήλωση απο την Φιλαρμονική Μάντζαρος, η αίθουσα παρέμεινε γεμάτη. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα οτι ο κόσμος της Κέρκυρας διψάει όχι μόνο για γνώση και παιδεία αλλά και για προστασία του κοινωνικού ιστού του.

 Ο κ. Νίκος Κολοβός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνάς του στην Παλιά Πόλη με πολλές φωτογραφίες και εμπειρίες. Αξίζει να σημειωθεί οτι ανέφερε οτι απο όλα τα σπίτια που έλεγξε μόνο σε 2 υπήρχαν μέσα πυροσβεστήρες και το ένα απο αυτά ήταν σπίτι πυροσβέστη! Ανέφερε ακόμα ότι το ηλεκτρικό δίκτυο της Παλιάς Πόλης θέλει άμεση συντήρηση. Γιατί να μην πιέσουμε την ΔΕΗ στα πλαίσια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να αναλάβει πρωτοβουλίες;

Ο κ.Luca Nassi αναφέρθηκε στη μεγάλη τεχνογνωσία που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην γειτονική μας Ιταλία όσον αφορά την πυροπροστασία των πολιτιστικών μας αγαθών και ειδικότερα της Παλιάς Πόλης. Ένας μελλοντικός φορέας διαχείρισης οφείλει να έχει επαγγελματίες με παρόμοιες γνώσεις και ικανότητες στην ομάδα του.  Η παρουσίαση του συγκεκριμένου ομιλητή ήταν τόσο μπροστά που οι μισοί απο τους θεατές δεν κατάλαβαν τίποτα και οι άλλοι μισοί ένιωσαν ντροπή που τίποτα απο αυτά δε νομίζουν οτι θα τα δουν στην Ελλάδα ούτε τα επόμενα 10 χρόνια. Ειδικά αυτό με τους σένσορες ήταν σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.... Εδώ θα ήθελα να θυμίσω στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οτι εδώ και 4 χρόνια έχουν τεθεί βάσης ανάπτυξης τόσο του λογισμικού όσο και των μηχανημάτων και στην Ελλάδα με επίβλεψή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι στήριξη το project αυτό απο την Πολιτεία.

Ο κ.Κορωνάκης ανφέρθηκε στο τί ισχύει σε επίπεδο πλάνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπογράμμισε την ανάγκη γενικών ασκήσεων και πρακτικής συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Δηλαδή αναμένεται η βούληση για τις ενέργειες αυτές.

Ο κ.Σκλαβούνος μίλησε για συμμετοχικό πολιτισμό και συμμετοχική δημοκρατία. Αναφέρθηκε σε νόρμες και συμπεριφορές πολιτών επηρεασμένες απο την έννοια τη συμμετοχικότητας (η οποία άνετα εντάσσεται από τα world media  πλέον σε σφαίρα επιρροής της «ανοικτής» κοινωνίας). Το ζήτημα δεν είναι η θεωρητική πολιτική αλλά η ίδια δράση και ο συντονισμός αυτής απαιτεί πολιτική βούληση των υπευθύνων που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Ο κ.Δενδίας μέσω μιας προσωπικής εμπειρίας που ανέφερε στο ακροατήριο έκανε λόγο για μία πολύ καλή τροπολογία που μπορούν να ζητήσουν συντονισμένα και οι 3 τοπικοί μας εκπρόσωποι στην Βουλή. Ανέφερε ότι για τους ιδιοκτήτες των ακίνητων της Παλιάς Πόλης να ισχύσει φοροελάφρυνση λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης των κτιρίων αυτών. Το θέμα είναι ότι ανέδειξε το πρόβλημα ότι η Παλιά Πόλη αργοπεθαίνει…..δηλαδή ο μέσος όρος των κατοίκων έχει αυξηθεί απότομα. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει κίνητρα στην περιοχή αυτή να γεμίσει από νέα παιδιά, οικογένειες. Θα πρέπει να έχει free internet και άλλες διευκολύνσεις που θα θεωρούνται προνόμια των κατοίκων. 

Ο κ.Μικάλεφ ανέφερε ότι το μέγα πρόβλημα είναι η ανυπαρξία του Φορέα Διαχείρισης λόγω κυρίως μη ενέργειας από το Υπουργείο Πολιτισμού και η έλλειψη πόρων στον Δήμο. Ποιος Φορέας εδώ έχουμε Καλλικράτη, Νέο Νοσοκομείο, Εκλογές, Διαχείριση Απορριμμάτων και να μην ξεχάσουμε την Οικονομική Κρίση

Η ευχή από την ημερίδα αυτή ήταν να επακολουθήσουν τόσες πολλές που να μην προφταίνει ο κόσμος να πηγαίνει…. Ε στο τέλος κάτι θα μείνει…κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο…. Έτσι προστάζει η λογική.

Sunday, January 10, 2010

Με ατμομηχανή τον πολιτισμό η επέκταση της περιόδου

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού αναφέρεται έστω και περί διαγραμμάτων στις προτεραιότητες του υπουργείου του για τον Τουρισμό και περιγράφει έτσι την αλλαγή πλεύσης που απαιτείται προσθέτοντας όμως ότι τα οικονομικά είναι σε άθλια κατάσταση!

ΑΘΗΝΑ. … Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπει σε πορεία πλεύσης με κατεύθυνση την «Τέλεια Καταιγίδα». Μια σειρά από μικρότερα αρνητικά δεδομένα τα οποία μαζί οδηγούν σε ένα καταστροφικό γεγονός.
Γειτονικές μας χώρες έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η χώρας μας έχει ένα σκληρό νόμισμα και αυξημένο κόστος εργασίας.
Οι εικόνες που βγήκαν πρόσφατα από την χώρα μας ήταν καταστροφικές για τον τουρισμό.
Πυρκαγιές, τρομοκρατικά χτυπήματα, αποδράσεις από την φυλακή, σκηνές μάχης στους δρόμους της Αθήνας.
Έχουμε κατασπαταλήσει τα χρήματα και οι οφειλές μας στα διεθνή ΜΜΕ δυσχεραίνουν την προβολή της χώρας μας και την βάζουν σε κίνδυνους αρνητικής προβολής.
Τα τεράστια χρέη και η απαράδεκτη κατάσταση στα γραφεία εξωτερικού έχουν εξουδετερώσει την δυνατότητα παρέμβασης του ΕΟΤ.
Από μόνη της αυτή η συγκυρία είναι επικίνδυνη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε η διεθνής κρίση και μείωσε τη ζήτηση της διεθνούς τουριστικής αγοράς για ταξίδια αναψυχής. «Η Τέλεια Καταιγίδα».

Το ολλανδικό σύνδρομο

Πως φτάσαμε ως εδώ; Από το τέλος της δεκαετίας του ’90 ήταν ξεκάθαρο ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα είχε παρέλθει. Η ρευστότητα που ερχόταν κάθε καλοκαίρι και η διάθεση αναπτυξιακών κονδυλίων για την αύξηση της προσφοράς δημιούργησαν ένα φαινόμενο που θυμίζει το επονομαζόμενο «Ολλανδικό Σύνδρομο». Δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση του εύκολου κέρδους. Αυξήθηκε η προσφορά χωρίς να διερευνηθεί το προϊόν. Η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ατρόφησε. Νέες χώρες με φθηνότερο κόστος και καλύτερες υπηρεσίες άρχισαν να ανταγωνίζονται τη χώρα μας και η τουριστική περίοδος συρρικνώθηκε. Γεννήθηκαν και εντάθηκαν φαινόμενα περιοδικής εργοδοσίας. Γρήγορα αυτά εκφυλίστηκαν και η αγορά της τουριστικής εργασίας υπέκυψε στην αυθαιρεσία.
Θα πάρει χρόνο. Διότι αν η αλλαγή στρατηγικής σήμερα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός άλλου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, τότε, η αλλαγή νοοτροπίας είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή του. Και η αλλαγή νοοτροπίας παίρνει χρόνο.

Τέσσερεις άξονες πολιτικής

Πρώτον εξετάζουμε πως θα ενισχύσουμε έναν κλάδο που έχει βρεθεί στα όρια της επιβίωσης. Τεράστιες επενδύσεις κινδυνεύουν τόσο από κακοδιαχείριση ιδιωτικών κονδυλίων, όσο και από την ανεπάρκεια εθνικών στόχων.
Την ίδια ώρα κάνουμε κινήσεις για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά ο ανταγωνισμός. Η γραφειοκρατία, οι επικαλύψεις, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις από την μεριά του κράτους δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο διαιωνίζει κακές πρακτικές, εμποδίζει την καινοτομία.
Έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία ώστε να περάσουμε από ένα μοντέλο τουρισμού που προωθεί απλά το προϊόν σε ένα μοντέλο που υπηρετεί τον πελάτη. Θέλουμε να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο μέσα από την διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος. Για να το πετύχουμε αυτό, καταγράφουμε και τι έχουμε να προσφέρουμε και τι θέλει ο πελάτης. Στοχευμένα προϊόντα, προσαρμοσμένα σε υπάρχοντα ή αναδυόμενα καταναλωτικά πρότυπα, όπως αυτά διαμορφώνονται στη διεθνή τουριστική αγορά.
Έτσι, μπορούμε να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως το συνεδριακό, πολιτιστικό και αθλητικό τουρισμό.
Και τέταρτον, αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα μέσα από την πιστοποίηση. Δεν θα χαριστούμε εδώ σε κανέναν.
Ποιος είναι ο ρόλος του Πολιτισμού; Η πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και οι εφαρμογές σύγχρονου πολιτισμού μπορούν να εμπλουτίσουν το χρόνο παραμονής των επισκεπτών στη χώρα μας και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ένταση δαπάνης ανά επισκέπτη. Ως προς αυτό, η χώρα μας δεν απολαμβάνει συγκριτικό πλεονέκτημα. Απολαμβάνει απόλυτο πλεονέκτημα. Θέλουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας πλούτο, την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία.
Αυτό είναι το σύγχρονο στίγμα του πολιτισμού και αυτό είναι που καθιστά και την Ελλάδα μοναδική.
Η πραγματική πρόκληση είναι να κάνουμε τον πολιτισμό μας αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας μας, της εικόνας και της ταυτότητάς μας έτσι ώστε να παρέχουμε ποιοτικά προϊόντα μέσα από κάθε μας δράση και κάθε μας υπόσχεση.
Όταν όμως οδεύεις προς την «Τέλεια Καταιγίδα» και θες να αλλάξεις πορεία, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

(Απο www.enimerosi.com )