Wednesday, January 20, 2010

Πρακτικά Ημερίδας αφιερωμένη στην Πυροπροστασία της Παλιάς Πόλης




Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Corfu Palace ημερίδα αφιερωμένη στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην πόλη της Κέρκυρας. Το θέμα ήταν "Όλική Διαχείριση Πυροπροστασίας Ιστορικου Κέντρου της Πόλης της Κέρκυρας" και διοργανωτές ήταν η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας.

Εκτιμώντας την μέση ανταπόκριση του κόσμου της Κέρκυρας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, η μεγάλη κινητικότητα των διοργανωτών οδήγησε την εκδήλωση σε απόλυτη επιτυχία τόσο σε παρουσία του κόσμου όσο και σε μεγάλη ευαισθητοποίηση των παρόντων. Επίσης παρόλο που οι ομιλητές ήταν αρκετοί και η διάρκεια έφθασε τις 3 ώρες και ταυτόχρονα στο Δ. Θέατρο πραγματοποιούνταν ξεχωριστή πράγματι εκδήλωση απο την Φιλαρμονική Μάντζαρος, η αίθουσα παρέμεινε γεμάτη. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα οτι ο κόσμος της Κέρκυρας διψάει όχι μόνο για γνώση και παιδεία αλλά και για προστασία του κοινωνικού ιστού του.

 Ο κ. Νίκος Κολοβός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνάς του στην Παλιά Πόλη με πολλές φωτογραφίες και εμπειρίες. Αξίζει να σημειωθεί οτι ανέφερε οτι απο όλα τα σπίτια που έλεγξε μόνο σε 2 υπήρχαν μέσα πυροσβεστήρες και το ένα απο αυτά ήταν σπίτι πυροσβέστη! Ανέφερε ακόμα ότι το ηλεκτρικό δίκτυο της Παλιάς Πόλης θέλει άμεση συντήρηση. Γιατί να μην πιέσουμε την ΔΕΗ στα πλαίσια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να αναλάβει πρωτοβουλίες;

Ο κ.Luca Nassi αναφέρθηκε στη μεγάλη τεχνογνωσία που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην γειτονική μας Ιταλία όσον αφορά την πυροπροστασία των πολιτιστικών μας αγαθών και ειδικότερα της Παλιάς Πόλης. Ένας μελλοντικός φορέας διαχείρισης οφείλει να έχει επαγγελματίες με παρόμοιες γνώσεις και ικανότητες στην ομάδα του.  Η παρουσίαση του συγκεκριμένου ομιλητή ήταν τόσο μπροστά που οι μισοί απο τους θεατές δεν κατάλαβαν τίποτα και οι άλλοι μισοί ένιωσαν ντροπή που τίποτα απο αυτά δε νομίζουν οτι θα τα δουν στην Ελλάδα ούτε τα επόμενα 10 χρόνια. Ειδικά αυτό με τους σένσορες ήταν σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.... Εδώ θα ήθελα να θυμίσω στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οτι εδώ και 4 χρόνια έχουν τεθεί βάσης ανάπτυξης τόσο του λογισμικού όσο και των μηχανημάτων και στην Ελλάδα με επίβλεψή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι στήριξη το project αυτό απο την Πολιτεία.

Ο κ.Κορωνάκης ανφέρθηκε στο τί ισχύει σε επίπεδο πλάνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπογράμμισε την ανάγκη γενικών ασκήσεων και πρακτικής συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Δηλαδή αναμένεται η βούληση για τις ενέργειες αυτές.

Ο κ.Σκλαβούνος μίλησε για συμμετοχικό πολιτισμό και συμμετοχική δημοκρατία. Αναφέρθηκε σε νόρμες και συμπεριφορές πολιτών επηρεασμένες απο την έννοια τη συμμετοχικότητας (η οποία άνετα εντάσσεται από τα world media  πλέον σε σφαίρα επιρροής της «ανοικτής» κοινωνίας). Το ζήτημα δεν είναι η θεωρητική πολιτική αλλά η ίδια δράση και ο συντονισμός αυτής απαιτεί πολιτική βούληση των υπευθύνων που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Ο κ.Δενδίας μέσω μιας προσωπικής εμπειρίας που ανέφερε στο ακροατήριο έκανε λόγο για μία πολύ καλή τροπολογία που μπορούν να ζητήσουν συντονισμένα και οι 3 τοπικοί μας εκπρόσωποι στην Βουλή. Ανέφερε ότι για τους ιδιοκτήτες των ακίνητων της Παλιάς Πόλης να ισχύσει φοροελάφρυνση λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης των κτιρίων αυτών. Το θέμα είναι ότι ανέδειξε το πρόβλημα ότι η Παλιά Πόλη αργοπεθαίνει…..δηλαδή ο μέσος όρος των κατοίκων έχει αυξηθεί απότομα. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει κίνητρα στην περιοχή αυτή να γεμίσει από νέα παιδιά, οικογένειες. Θα πρέπει να έχει free internet και άλλες διευκολύνσεις που θα θεωρούνται προνόμια των κατοίκων. 

Ο κ.Μικάλεφ ανέφερε ότι το μέγα πρόβλημα είναι η ανυπαρξία του Φορέα Διαχείρισης λόγω κυρίως μη ενέργειας από το Υπουργείο Πολιτισμού και η έλλειψη πόρων στον Δήμο. Ποιος Φορέας εδώ έχουμε Καλλικράτη, Νέο Νοσοκομείο, Εκλογές, Διαχείριση Απορριμμάτων και να μην ξεχάσουμε την Οικονομική Κρίση

Η ευχή από την ημερίδα αυτή ήταν να επακολουθήσουν τόσες πολλές που να μην προφταίνει ο κόσμος να πηγαίνει…. Ε στο τέλος κάτι θα μείνει…κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο…. Έτσι προστάζει η λογική.

No comments: