Thursday, May 24, 2007

One of the preliminary meetings for Corfu preparation

(Για να θυμηθούμε)



ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: ΩΡΙΜΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO





Την Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με τον συντονισμό των ενεργειών προώθησης της υποψηφιότητας της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας για να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης και συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco, Πρέσβης κ. Γιώργος Αναστασόπουλος, ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας, η συνεργάτης του Υφυπουργού κα. Γατσοπούλου, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα. Κυπαρίσση, ο Διευθυντής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κακούρης, ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Κολώνας και η Προϊσταμένη του ιδίου τμήματος κα. Κόρκα.
Η σύσκεψη ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα και αφορούσε κυρίως στο συντονισμό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Unesco, για την τελεσφόρηση της πρότασης.
Ο Υπουργός κ. Τατούλης, αφού άκουσε όλους τους φορείς, έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα όλων των ενεργειών και όρισε ως συντονιστή της συνολικής προσπάθειας τον Διευθυντή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κακούρη, στον οποίο έδωσε σχετικές οδηγίες και εντολές.
Στη συνέχεια αναλύθηκαν θέματα που αφορούν την Unesco και αποφασίστηκε να έλθει στην Ελλάδα η υπεύθυνη αρχαιολόγος, σύμβουλος για τα πολιτιστικά θέματα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Unesco κα. Τσελέντη, για να βοηθήσει τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο έργο.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης και ο κ. Αναστασόπουλος δεσμεύθηκαν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τελικά η πρόταση της Κέρκυρας να εγκριθεί.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η όλη προσπάθεια δεν είναι πια μόνο Κερκυραϊκή αλλά εθνική και για το λόγο αυτό, όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα εργαστούν συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει στην Unesco τις επαφές του με τον κ. Αναστασόπουλο, για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας της Κέρκυρας.
Για το σκοπό αυτό, ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα και θα συναντηθεί με τον κ. Αναστασόπουλο την Τρίτη 8 ή την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Τρεπεκλή, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μωραΐτη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ιωάννου, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνάντησης.
Επίσης θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Κέρκυρας κ. Σπίγγος, καθώς και ο Νομάρχης κ. Μαχειμάρης αμέσως μετά την επιστροφή του Βουλευτή από τη Γενεύη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης και Λαθρομετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Νίκος Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη και τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Unesco κ. Αναστασόπουλο για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους ώστε επιτέλους μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, να τελεσφορήσει το Κερκυραϊκό αίτημα και να ενταχθεί η παλιά πόλη της Κέρκυρας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Είμαι υποχρεωμένος επίσης να πω ότι ο κ. Τατούλης είναι κύριος υποστηρικτής του Κερκυραϊκού αιτήματος και για τη στάση του αυτή η πόλη της Κέρκυρας του οφείλει μέγιστη υποχρέωση, γι' αυτό και πέρα από τη συγκεκριμένη δήλωσή μου, θα του αποστείλω ευχαριστήρια επιστολή την οποία θα κοινοποιήσω σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.»
Ο Νίκος Δένδιας απέστειλε εν συνεχεία την ακόλουθη επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Θα ήθελα και εγγράφως να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και την βοήθεια που παρέχετε προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας ώστε να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Χάρη στην προσωπική σας παρέμβαση, η μέχρι χθες επιφυλακτική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μετετράπη σε ένθερμη υποστήριξη.
Ο νομός της Κέρκυρας, η πόλη της Κέρκυρας και εγώ προσωπικά σας είμαστε γι' αυτή σας τη στάση ευγνώμονες.


Με τιμή
Νικόλαος Σ. Δένδιας

Βουλευτής Κερκύρας

No comments: