Sunday, May 20, 2007

"Κέρκυρα & UNESCO": Μια σχέση Οφελών, Υποχρεώσεων και Δεσμεύεων" - Άρθρο της Αντζελας Γκερέκου




"Η Κέρκυρα, ως ένα τέτοιο πολιτιστικό σύνολο, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η διάσωση και η διατήρηση αυτής της μοναδικότητας, για να περάσει άθικτη στις επόμενες γενεές, απαιτεί την ένταξη της σε ένα οργανωμένο δίκτυο προστασίας και αξιοποίησης της - το οποίο όμως διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο κριτηρίων και προϋποθέσεων, όπως αυτά σαφώς προσδιορίζονται από τον διεθνή οργανισμό της UNESCO, για την ένταξη ενός μνημείου ή μιας περιοχής στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς" αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου.



Κέρκυρα & UNESCO: Μια σχέση Οφελών, Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων


Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια από φορείς της Κέρκυρας για την ένταξη της παλαιάς πόλης, στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται σήμερα στην τελική της ευθεία. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές αλλά υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Εκτός αυτού, είναι αρκετοί επίσης εκείνοι οι οποίοι ενδεχομένως δεν έχουν αντιληφθεί πως πραγματικά «μεταφράζεται» αυτή η ένταξη για την ιστορία, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και για το παρόν και το μέλλον της Κέρκυρας.
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο στόχο, ο οποίος ωστόσο πρέπει να τύχει ιδιαίτερα προσεκτικής προσέγγισης, καθώς δεν χαρακτηρίζεται μόνο από οφέλη, αλλά συνοδεύεται και από πολύ σοβαρές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, εκ μέρους των φορέων της Κέρκυρας και των κατοίκων της.
Ας δούμε όμως ποια είναι εκείνα τα στοιχεία, που δικαιολογούν την επιδίωξη της επίτευξης του στόχου αυτού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αυστηρές και σαφείς προϋποθέσεις που θέτει η ίδια η UNESCO.





(Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου της Βουλευτού Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου στο επίσημο site της http://www.gerekou.gr/gr/20/256/7/7/2/showdoc.html )

No comments: