Saturday, October 25, 2008

Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας


Η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας αποτελεί το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Νεότερης Ελλάδος ενώ πρότυπό της αποτέλεσε η αντίστοιχη Αναγνωστική Εταιρεία της Γενεύης. Ιδρύθηκε ως «Φιλολογική Λέσχη» το 1836 την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας (1814-1864) από ξένους απόφοιτους πανεπιστημίων που εκδιώχθηκαν από την Ιταλία ως καρμπονάροι. Κύριος στόχος της δημιουργίας της «Λέσχης» αποτέλεσαν η ενημέρωση και επαφή των μελών της με τα πολιτικά, επιστημονικά και πνευματικά δρώμενα της Δυτικής Ευρώπης εκείνης της εποχής. Η πρώτη προεδρία τελέστηκε από το σπουδαίο φιλόσοφο, πολιτικό, διπλωμάτη και καθηγητή της Ιόνιας Ακαδημίας Πέτρο Βραϊλά- Αρμένη. Μέλη της Εταιρείας είχαν την τιμή να εκλεγούν ο Μητροπολίτης της Ενώσεως Αθανάσιος Πολίτης, ο Άγγελος Κογεβίνας, ο Βιάρος και Αυγουστίνος Καποδίστριας, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ο Γεώργιος Θεοτόκης, ο Νικόλαος Τομαζαίος, ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο Σπύρος Σαμαράς, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο Άγγελος Γιαλλινάς, ο Μητροπολίτης Κερκύρας και ο οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. Ο ρόλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας αποδείχτηκε καθοριστικός για την ιστορία του νησιού και των Επτανήσων. Η διεκδίκηση των μελών τους Εταιρείας ώστε να καθιερωθεί η ελευθεροτυπία καθώς και να επιβληθεί η ελληνική γλώσσα ως επίσημη στα Ιόνια νησιά συντέλεσαν σημαντικά στο να αποδώσουν οι Άγγλοι τα Επτάνησα στην Ελλάδα το 1864. Η ανεκτίμητης αξίας βιβλιοθήκη της Αναγνωστικής Εταιρείας διαθέτει 10.000 τόμους επτανησιακής βιβλιογραφίας, εφημερίδες, φυλλάδια, παλιούς χάρτες, χαρακτικά και φωτογραφίες. Η Αναγνωστική Εταιρεία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων και Ιδρυμάτων “Europa Nostra”και βραβεύτηκε το 1978 από την Ακαδημία Αθηνών για την πλούσια και έντονη δράση της. Μερικές από τις δραστηριότητες της Εταιρείας είναι η διοργάνωση εκθέσεων διαφόρων καλλιτεχνών, διαλέξεων και σεμιναρίων, επιστημονικών συνεδρίων και μουσικών εκδηλώσεων.

Θέση / Πρόσβαση
Βρίσκεται απέναντι από τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου στα Μουράγια

Ημέρες / Ώρες Λειτουργίας
Ώρες λειτουργίας καθημερινά, εκτός Κυριακής:09.00-14.00
Επικοινωνία Διεύθυνση: Καποδιστρίου 120 (Μουράγια)Tηλ: 26610 44165

Κερκυραίοι με «τρέλα»

Το επίπεδο πυροπροστασίας στις δημόσιες υπηρεσίες της περιφέρειας αποτυπώνεται σε μια έρευνα που διενήργησε η οργάνωση Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας. Επιχείρησε από τις αρχές του χρόνου να ενημερωθεί για τα δημόσια κτίρια του νησιού. *Τι αποκαλύφθηκε;

Οτι το Δημόσιο έχει το δικό του Θεό! «Για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών δεν απαιτείται άδεια και δεν υπάρχει ρητή υποχρέωση για τη λήψη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας», τους απάντησαν. *Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας τους ενημέρωσε περίπου ότι δεν έχει ιδέα. Τι τους δήλωσε εγγράφως: «Η Υπηρεσία μας έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου οι υπηρεσίες να προσκομίσουν σε μας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να πραγματοποιήσει αυτοψία και στη συνέχεια να χορηγήσει τη σχετική βεβαίωση πυροπροστασίας»...*Ακόμη και το κτίριο όπου στεγάζεται επί χρόνια η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων δεν έχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας κι ότι «το τμήμα πυροπροστασίας είναι στη διαδικασία έκθεσης επιθεώρησης για τη λήψη μέτρων».*Η αναμόχλευση του θέματος από την περιβαλλοντική οργάνωση είχε κι ένα καλό: Η Πυροσβεστική της Κέρκυρας από το Μάρτιο ζήτησε από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να συντάξουν εκθέσεις πυροπροστασίας για να ληφθούν μέτρα όπου χρειάζεται. «Μόνο ένα σχολείο από τους Παξούς και η Νομαρχία Κέρκυρας ανταποκρίθηκαν, οι υπόλοιποι ούτε καν μας απάντησαν», δήλωσε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Κ. Βαρδής. *Η καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας έφτασε πριν από δύο εβδομάδες και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/09/2008

[ Η πάλη ενάντια στην γραφειοκρατία θα πρέπει να συνεχιστεί..]

Ποιός φορέας και πράσινα άλογα?

Φορέας Διαχείρισης VS Πράσινα Άλογα!!!!

Αν είναι δυνατόν, μετά από τόση προσπάθεια ο Δήμαρχος και όλοι οι ιθύνοντες να μην κάνουν απολύτως τίποτα.
Αυτή την απραξία πως θα μπορούσε να την εκλάβει ο Κερκυραίος πολίτης;
Γκάλοπ σε 48 πολίτες, που πραγματοποιήθηκε τις 23 Σεπτέμβρη στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας, έδειξε πως οι πολίτες θεωρούν πως δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα παρά μόνο κάτι ξεσπάσματα λίγο πριν την εκπνοή. Μοιρολατρία ή ειλικρίνεια;

Σας παραθέτω κάποια ενδεικτικά σχόλια από το γκάλοπ:

- "Πολύ ντόρος για το τίποτα"
- "Ποιά UNESCO, εδώ τα έχουν αφήσει όλα στην τύχη, καθαριότητα, πεζοδρόμια, πλατείες"
- "Ο Δήμαρχος δεν πιέζει καθόλου, ούτε το Υπουργείο ούτε τις εδώ υπηρεσίες"
-"Θα το θυμηθείτε πως θα τρέχουμε ΟΛΟΙ τελευταία στιγμή ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ
-"Ας γελάσω! Απορώ πως ασχολείστε ακόμη με το θέμα UNESCO. Πείτε πως ήταν ένα ωραίο όνειρο"
-"Θα έπρεπε να τους είχαν προσλάβει κιόλας! Ακόμα δεν έχουν καταθέσει τίποτα στον ΑΣΕΠ, άρα βάλε 1 χρόνο απο την κατάθεση!
-"Έτσι που πάμε θα τα ξεπουλήσουμε όλα σε αυτό τον τόπο. Για κλάματα είμαστε. Κρίμα"
-"Ρε παιδιά την λέξη OUTSOURCING την ξέρει ο Δήμαρχος;"
-" The Mayor should start considering whether the Corfiots will continue to support him if he fails in the UNESCO project"
-"Τί είχες Γιάννη;........Τί είχα πάντα! χεχε"

Τα συμπεράσματα αγαπητοί δικά σας....

Sunday, September 14, 2008

Corfu Books: Meet Nikos Paktitis



"Απόψε να μην κοιμηθείς αλλά να ξενυχτήσεις ν'ακούσεις την κιθάρα μου και μένα ν'αγαπήσεις..."




Ο Νίκος Πακτίτης γεννηθείς το 1930 στο Μεγάλο Λιμάνι απο Κερκυραϊο πατέρα και Συριανή μητέρα κατέγραψε με μεγάλη αφοσίωση πολλά κερκυραϊκά δημοτικά τραγόυδια που θάφτηκαν κάτω απο την άμμο του υλισμού του 21ου αιώνα.




Γνωρίστε τον:




We thank Bookshop KINITRO (26610 31636) in Methodiou Street in Corfu Town.

Saturday, August 2, 2008

SAVE ANNUNZIATA OF CORFU


Άρθρο της Δώρας Ασπρέα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (25/07/08)

Μια πόλη ανοικτό Μουσείο




Ο Δημήτρης Προβατάς στο Ελεύθερο Βήμα του Κερκυραϊκού Βήματος τις 25/07/08 περιγράφει το όραμα του για την πόλη της Κέρκυρας, η οποία είναι άξια προσοχής.

Sample of Corfiot Books - Support the Corfiot Heritage





























Sunday, April 20, 2008

SOS DANGER for the Old Castle of Corfu

Υπενθυμιση στο Υπουργείο Πολιτισμού

Μπήκαμε στην UNESCO επειδή ΘΑ υπογράφονταν η προγραμματική σύμβαση για τα τέιχη του Παλαιού Φρουρίου.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΤΕΙ και το Υπουργείο ισχυρίζεται οτι περιμένει να εγκριθεί η χρηματοδότηση.

ΑΡΑΓΕ τί περιμένει το Υπουργείο Πολιτισμού, να πέσουν τα τείχη ή να μας διώξουν κακήν κακώς απο την UNESCO?

Δεν είναι δουλειά των Κερκυραίων να βρούν ποιός φταίει αλλά επιζητά αποδείξεις ΤΩΡΑ της πολιτικής βούλησης για μακρά πνοή και ανάπτυξη στην Παλιά Πόλη.

Που είναι ο Φορέας Διαχείρισης...

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του ΤΕΕ Κέρκυρας και σε όλους που ασχολήθηκαν με την άρτια οργάνωση τόσο του συνεδρίου που έκλεισε χθές όσο και με τις πολύτιμες παρεμβάσεις τους. Το επίπεδο τεχνογνωσίας όλων των συνέδρων ήταν το μέγιστο αλλά το επίπεδο της πολιτικής βούλησης και του συντονισμού των δημοσίων φορέων ούτε καν το ελάχιστο...ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ!.

8 μήνες πέρασαν και ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει συσταθεί!!!! Πρέπει να βγεί προκήρυξη στο ΦΕΚ, να γίνουν οι προσλήψεις ειδικών, να αγοραστούν τα μηχανήματα ΑΜΕΣΑ. Μέσα σε 6 χρόνια θα πρέπει να γίνουν 73 δράσεις μεγάλης εμβέλειας στό Ιστορικό Κέντρο. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και ελπίζω να τις αναλάβουν το συντομότερο δυνατό. Χωρίς οργανωμένο Φορέα με αρμοδιότητες και ειδικευμένο προσωπικό θα είμαστε η πρώτη πόλη που θα πάρει κόκκινη κάρτα πιο γρήγορα απο κάθε άλλον στην ιστορία της Ουνέσκο.

Ακόμα μαζί με την σύσταση του φορέα θα πρέπει να συντονιστούν όλοι οι φορείς γιατί το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσεις περιφερειακά και οι παρακάμψεις της πόλεις μαζί με τον Άξονα Βορά Νότου θα αλλάξουν την μορφή της Κέρκυρας για πάντα ... εάν γίνουν.

Fingers crossed ... που λένε και οι Άγγλοι!

Η Κέρκυρα μπήκε επίσημα στην UNESCO

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την απόδοση του επίσημου Πιστοποιητικού Εγγραφής της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Ιονικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Φαληράκι, η συνάντηση των αντιπροσώπων του ICOMOS και στα Ανάκτορα η Συνάντηση των Περιοδικών Ελεγκτών της UNESCO. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ICOMOS, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Μάμαλος, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ, ο οποίος την ίδια ώρα παρευρίσκονταν στη Συνάντηση των Περιοδικών Ελεγκτών της UNESCO, ανέφερε τα παρακάτω:
Κυρίες και κύριοι, μέλη του ICOMOS. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας αποτελεί εδώ και δεκαετίας επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων που ερευνούν την τεκμηρίωση και την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.Είναι μια ευτυχής συγκυρία που η σημερινή συνάντηση, την οποία έχω την τιμή να χαιρετίσω, εκπροσωπώντας τον κερκυραϊκό λαό και το Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ, τελείται ένα εικοσιτετράωρο πριν την επίσημη τελετή Εγγραφής της Κέρκυρας, ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Κατάλογο της UNESCO.Τις ανακοινώσεις και τα πορίσματά σας, θα παρακολουθήσουμε με προσοχή. Σήμερα, που ξεκινά για την Κέρκυρα μια νέα περίοδος, η οποία έχει προκαλέσει προσδοκίες αλλά και αγωνίες, έχουμε ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τις θέσεις, τις προτάσεις, τις κατευθύνσεις και την πρακτική υλοποίηση των ειδικών ερευνητών που δουλεύουν στην πόλη, στο νησί, στην χώρα και στην παγκόσμια κοινότητα.Παρά τις διαφοροποιήσεις των ιστορικών κέντρων και των μνημείων λόγω της τοπογραφίας, των ιστορικών συνθηκών, των υλικών δομής και της κοινωνικής εξέλιξης, υπάρχουν ενότητες έρευνας και ζώνες ενδιαφέροντος, στις οποίες η Κέρκυρα εντάσσεται.Έχουμε πολύ μεγάλη προσήλωση στην ακριβή διάγνωση των προβλημάτων της παλιάς πόλης της Κέρκυρας ως μνημείου που συνυπάρχει στον εικοστό πρώτο αιώνα με τις τάσεις της οικονομίας, της ανάπτυξης και της εξέλιξης του αστικού ιστού.Η πολιτική μας θεωρία, μακριά από το να τείνει προς μια μορφή «στεγάνωσης» και περιχαράκωσης, δέχεται ως βάση διαχείρισης την βιώσιμη ανάπτυξη και δέχεται νέες ιδέες που συμβάλουν σε αυτήν.Προσδοκούμε, με την συνεχή συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου, των τοπικών επαγγελματικών ενώσεων και της Ελληνικής Διοίκησης, να δούμε την Κέρκυρα στο προσεχές μέλλον ως το επίκεντρο ανάπτυξης πλαισίου, μελετών και εφαρμογών, που θα δώσει ικανοποιητικές λύσεις στις αστικές και κοινωνικές της λειτουργίες, δίνοντας και ένα καλό παράδειγμα για την Μεσόγειο.Ασφαλώς και προσδοκούμε την βοήθεια και την υποστήριξη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αλλά ο στόχος μας είναι να αποτελέσουμε, ένα κομβικό σημείο διαλόγου της κοινωνίας με τους ειδικούς.Με τις σκέψεις αυτές κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου σας.Εύχομαι κάθε επιτυχία στην συνάντησή σας.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής του ICOMOS κ. Ray Bondin ανέφερε ότι η εικόνα της πόλης της Κέρκυρας είναι πολύ καλύτερη από την τελευταία φορά που την επισκέφτηκε, ενώ η κα Teresa Colletta εξέφρασε το θαυμασμό της για την πόλη μας και δήλωσε ότι σκέφτεται να εκδώσει ένα βιβλίο γι’ αυτήν.Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση των Περιοδικών Ελεγκτών της UNESCO στα Ανάκτορα.Στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:Η ένταξη στον Κατάλογο μνημείων παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούσε για την Κέρκυρα έναν επιθυμητό και εύλογο στόχο.Επιθυμητό στόχο, επειδή υπό την σκέπη του παγκόσμιου πολιτιστικού οργανισμού, οι αξίες που διατηρήθηκαν μέσα από την ιστορική διαδρομή της παλιάς πόλης, έχουν επιτέλους την θέση τους ως παράδειγμα διαμόρφωσης του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.Εύλογο στόχο, επειδή το διεθνές ενδιαφέρον και η ανθρωπιστική και επιστημονική προσέγγιση που ασκούν τα έμπειρα διοικητικά, εκτελεστικά και συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, συμβαδίζουν με την πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να διατηρήσει την κληρονομιά της, με τον πιο αξιόπιστο και επιτυχημένο τρόπο.Όπως συμβαίνει και με πολλά ιστορικά κέντρα του πλανήτη, το εγχείρημα της τεκμηρίωσης, αποκατάστασης και λειτουργίας ενός μνημείου, ειδικά ενός μνημείου κατοικημένου, δεν αποτελεί την πιο εύκολη επιχείρηση.Προσδοκούμε στην βοήθεια και στην υποστήριξη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, των ελληνικών αρχών που είναι εντεταλμένες για την διατήρηση του περιβάλλοντος, αστικού και φυσικού, και στην συνδρομή της τοπικής κοινωνίας που διατήρησε το μνημείο μέσα από δύσκολες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες, ώστε η άμεση βελτίωση του τρόπου ζωής μέσα στην παλιά πόλη και η λειτουργικότητα του αστικού ιστού, μαζί με την ανάδειξη του μεγάλου μνημειακού πλούτου της Κέρκυρας, να περάσει από την εποχή του Γρίφου, στην εποχή της Κατανόησης.Η συνάντησή σας, την οποία έχω την χαρά να χαιρετίσω, είναι μία ευτυχής συγκυρία, αφού γίνεται στην αρχή των προσπαθειών μας ώστε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης της παλιάς πόλης και της ζώνης επιρροής της. Έχουμε κάθε διάθεση και πρόθεση καλής συνεργασίας και ξεπεράσματος κάθε δυσκολίας ή εμπλοκής.Αντιμετωπίζουμε την ένταξη στον Κατάλογο, ως μια λαμπρή ευκαιρία να επιτρέψουμε στα μνημεία να συντηρηθούν και να ανασάνουν, στην πόλη να επιλύσει με την φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης, όλα τα θέματα που εκκρεμούν, ώστε η καθημερινή ζωή μας, μαζί με την ζωή των επισκεπτών μας, να βελτιωθεί μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, παράγοντα δημιουργικότητας και ευμάρειας.Εύχομαι κάθε επιτυχία στην συνάντησή σας, και θα παρακολουθούμε με προσοχή τις αναλύσεις και τα πορίσματά σας.

Wednesday, February 20, 2008

Διημερίδα: "Προστασία Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων"

Μία ενδιαφέρουσα διημερίδα οργανώνουν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κερκύρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα : “Προστασία Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων: Η περίπτωση της Κέρκυρας”.Ανάλογες διημερίδες έχουν οργανωθεί με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σε άλλες περιοχές της χώρας, πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.Η εκδήλωση αυτή - η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας την ερχόμενη Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Φεβρουαρίου - γίνεται στα πλαίσια μίας συνεχούς προσπάθειας ενημέρωσης των τοπικών παραγόντων που απασχολούνται με τον ένα ή άλλο τρόπο με την Προστασία του Περιβάλλοντος φυσικού ή δομημένου.Έμφαση εδώ δίνεται στο δομημένο παραδοσιακό Περιβάλλον της Κέρκυρας με την ευκαιρία και της πρόσφατης ένταξης της Παλιάς Πόλης στα προστατευμένα μνημεία της UNESCO.Εκτός από τους εκπροσώπους των Τοπικών Φορέων (Νομαρχία, Γραφείο Παλιάς Πόλης και 21η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων) που θα αναλύσουν το υπάρχον πλαίσιο και πως αυτό εφαρμόζεται τοπικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία εξαιρετική παρουσία ειδικών επιστημόνων με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε εφαρμοσμένες περιπτώσεις αναστηλώσεων, αποκαταστάσεων και επαναχρησιμοποίησης τόσο μνημείων όσο και οικιστικών παραδοσιακών συνόλων.Άλλες πάλι εισηγήσεις, αφορούν το θεωρητικό υπόβαθρο για την Προστασία, την σχέση παλιού και νέου στην σημερινή κοινωνική οργάνωση αλλά και την συνεχή αναζήτηση μεθόδων και τρόπων χρήσης των υπολειμμάτων του παρελθόντος.Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του σημαντικού μεταπτυχιακού προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου που συνδέει την ιστορία της πόλης με την ιστορία των κτιρίων της.Στόχος της Διημερίδας είναι να καταδείξει την σημασία που έχει για την ζωή μας η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξη των τμημάτων εκείνων του παρελθόντος, όχι μόνο για τις μνήμες ή τον πολιτισμό που εμπεριέχουν αλλά γιατί αποτελούν και μοναδικά παραδείγματα ορθολογικής παρέμβασης του ανθρώπου στον χώρο αντίθετα με ότι συμβαίνει στις μέρες μας.Η επίσημη έναρξη της διημερίδας έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 22/2 και ώρα 18:00 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Monday, February 18, 2008

Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Έγκριση Σχεδίων Δράσης από ΜΚΟ – Β΄ κύκλος

To Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ανακοίνωσε την έγκριση των Σχεδίων Δράσης που υποβλήθηκαν από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 191318/30-11-2006 Απόφασης του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση Σχεδίων Δράσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (B΄ Κύκλος).
Κατόπιν έκδοσης της απόφασης, θα εκδοθούν αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων για την επιχορήγηση των φορέων για την υλοποίηση των εγκριθέντων Σχεδίων Δράσης και θα προσκληθούν οι φορείς να υπογράψουν τη σύμβαση επιχορήγησης για την υλοποίηση των εγκριθέντων σε αυτούς Σχεδίων.
Όσον αφορά το Νομό της Κέρκυρας, τα συγχαρητήρια μας στις πρωτοβουλίες των Μ.Κ.Ο. :
FORUM και του
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ,
που κατάφεραν με τα σχέδια δράσεων τους να κερδίσουν επιχορήγηση 25,000 ΕΥΡΩ.
Αναφορικά, το FORUM ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ θα ασχοληθεί με την δημιουργία μητρώου πολιτιστικών φορέων της Κέρκυρας και ο Σύλλογος θα δημιουργήσει θεατρική ομάδα, εφαρμόζοντας τη πρωτότυπη μέθοδο της δραματοθεραπείας.
Μάλιστα το FORUM ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει προκυρήξει θέση για 8-10 μήνες για το ένα υποχρεωτικό στέλεχος που θα πρέπει να προσλάβει. (Δείτε λεπτομέρειες : http://www.anthropos.gr/volunt.asp).
Τονίζουμε εδώ οτι στον πρώτο κύκλο επιχορηγήσεων η Αστρονομική Εταιρεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαφατιώνων, το Ινστιτούτο ΔΔΗΚΕΟΜΑ, το Ωδείο Κερκύρας και ο Σύλλογος Αιμοδοτών "Ηλίας Πολίτης" κατάφεραν να εντάξουν τα προγράμματα δράσεως τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Monday, February 4, 2008

Νέα απο το πετυχημένο Interreg III A Ελλάδα-Ιταλία

Την πορεία των εργασιών του προγράμματος “Δια μέσου του θεάματος: Ιταλο-ελληνικό υπερμεσικό αρχείο σε δίκτυο” στο πλαίσιο του Interreg III A Ελλάδα-Ιταλία 2000-2006 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Τη συνέντευξη τύπου χαιρέτισε ο Γ.Γ. Π.Ι.Ν. κ. Σωτήριος Βόσδου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υλοποίησης προγραμμάτων Interreg, τα οποία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική φυσιογνωμία των Ιόνιων Νησιών, στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, είτε αυτά εντοπίζονται στον τομέα του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της καινοτομίας, κτλ. και στην προβολή των Νησιών μας διεθνώς.
Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Περιφερειακό Συμβούλιο Απουλίας-Τομέας Βιβλιοθήκης ως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος με κυριότερη αρμοδιότητα τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός ιταλο-ελληνικού δικτύου βιβλιοθηκών, το Πανεπιστήμιο Μπάρι και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με κυριότερη αρμοδιότητά τους την τελειοποίηση του ιστορικο-κριτικού αρχείου τεκμηρίωσης των θεατρικών παραστάσεων και τη διάδοσή του στο κοινό, το Λυρικό Συμφωνικό Ίδρυμα Πετρουτσέλι με κυριότερη αρμοδιότητα τη μαγνητοσκόπηση θεατρικού υλικού, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας αρμόδια για τη συλλογή αρχειακού υλικού η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, αρμόδια για την αξιολόγηση και μαγνητοσκόπηση θεατρικών παραστάσεων καθώς και τη δημιουργία δικτύου βιβλιοθηκών στον ελληνικό χώρο. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εταίροι το Κρατικό Θέατρο Απουλίας και η Επαρχία Πρίντεζι.
Συγκεκριμένα, μέσω του εν λόγω προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα πιλοτικό ψηφιακό αρχείο με θέματα συναφή με την πολιτιστική κληρονομιά κοινού ιταλο-ελληνικού ενδιαφέροντος στο περιβάλλον της τέχνης και του θεάματος όπως σύγχρονο θέατρο, χοροθέατρο, λυρική σκηνή, αρχαίο δράμα κ.α. Το ψηφιακό αυτό αρχείο θα είναι διαθέσιμο σε κλειστό δίκτυο των συμμετεχουσών κρατικών βιβλιοθηκών που θα δημιουργηθεί ως τη λήξη του προγράμματος.
Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα τριών θεατρικών παραστάσεων αλλά και συνεντεύξεων που έχουν μαγνητοσκοπηθεί για τους σκοπούς του προγράμματος. Πρόκειται για τις παραστάσεις : «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» του Α. Παπαδιαμάντη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας και η παράσταση «Αλίμονο στους Νέους» των Α. Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων. Οι παραστάσεις αυτές κρίθηκαν ως αξιόλογες για να προβληθούν μέσω του προγράμματος, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία.
Οι εταίροι του προγράμματος είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την μαγνητοσκόπηση των τριών αυτών παραστάσεων αλλά και για τον προγραμματισμό των παραστάσεων που υπολείπονται μέχρι και την ολοκλήρωσή του προγράμματος στα μέσα του 2008.

(όπως δημοσιεύτηκε στο www.incorfu.gr τις 02/02/2008)

Sunday, February 3, 2008

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται στην Κέρκυρα!!

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς υλοποιεί δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό που εντάσσονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Πειραιώς. Είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο, βάσει του Καταστατικού του, συγκροτείται από έγκριτα μέλη της κοινωνίας, τέσσερα από τα οποία είναι στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι η κ. Σοφία Στάϊκου. Αναλυτικά, η παρούσα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος έχει ως εξής:


Πρόεδρος: κ. Σοφία Στάϊκου
Αντιπρόεδρος: κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου
Γενικός Γραμματέας: κ. Στράτης Στρατήγης
Ταμίας: κ. Ευτυχία Κασελάκη
Μέλη: κ. Διονύσιος Ζήβας, κ. Χρύσα Μαλτέζου,
κ. Δημήτριος Κουνελάκης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αγγ. Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα
piop@piraeusbank.gr

Πρόεδρος 210 32 18 348
Στάικου Σοφία piop@piraeusbank.gr

Γενική Διεύθυνση
210 32 18 105, 210 32 18 020,
210 32 18 803
Λούβη Ασπασία piop@piraeusbank.gr

Συντονισμός Γραφείου
Γενικής Διεύθυνσης
Λαμπροπούλου Λένα
210 3256 921
labropouloue@piraeusbank.gr

Γραμματεία
210 32 18 015/020
Fax 210 32 18 145
Κανελλοπούλου Μαρία kanellopouloum@piraeusbank.gr
Καπόλας Γεώργιος (κλητήρας)

Υπηρεσία Μουσείων
210 32 18 015, 210 32 19 523
Βλάχου Έλια vlachoue@piraeusbank.gr
Λαπούρτας Ανδρέας lapourtasa@piraeusbank.gr
Φιλιππουπολίτη Αναστασία filippoupolitia@piraeusbank.gr
Tράντα Αλεξάνδρα trantaa@piraeusbank.gr
Μαρινόπουλος Γεώργιος marinopoulosgeorge@piraeusbank.gr
Καλαποθάκης Κων/νος
kalapothakisk@piraeusbank.gr


Υπηρεσία Εκδόσεων
210 32 19 175
Μπέρκι Μανουέλα
berkim@piraeusbank.gr
Καραγιάννη Ουρανία
karagianniou@piraeusbank.gr

Υπηρεσία Έρευνας και Προβολής
210 32 16 352
Μπενέκη Ελένη benekie@piraeusbank.gr
Στουρνάρας Βαγγέλης stournarasv@piraeusbank.gr
Ρίγγας Χριστόδουλος riggasch@piraeusbank.gr
Νικολάου Χρύσα
nikolaouch@piraeusbank.gr

Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου 210 95 71 305
Σαλαμίνος 72-74, 176 75 Καλλιθέα Fax 210 95 71 028
Κραββαρίτη Έλλη
kravvaritie@piraeusbank.gr
Παπαδοπούλου Διαμάντω papadopouloum@piraeusbank.gr
Κωνσταντοπούλου Κωνσταντίνα konstantopoulouk@piraeusbank.gr
Ραμαντάνογλου Δημήτρης ramantanogloud@piraeusbank.gr

Υπηρεσία Διοικητικού και Λογιστηρίου 210 32 18 706
Παπαντωνίου Σπύρος papantonious@piraeusbank.gr
Ανέστη Ευαγγελία anestie@piraeusbank.gr
Κασμά Μαρία kasmam@piraeusbank.gr
Σουλήρα Διονυσία soulirad@piraeusbank.gr
Τεοπούλου Αφροδίτη teopouloua@piraeusbank.gr
Μπακατσέλος Σταύρος bakatseloss@piraeusbank.gr

Μουσείο Μετάξης
Ελ. Βενιζέλου 73, 684 00 Σουφλί
25540 23700 Fax: 25540 23700

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
27950 31630 Fax: 27950 31630

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00 Σπάρτη
27310 89315 Fax: 27310 89325

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Aγία Παρασκευή, 811 02 Λέσβος
22530 32300 Fax: 22530 32 301

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
24210 29844 Fax: 24210 31160

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, 842 01 Πάνορμος Τήνου
22830 31290 Fax: 22830 31293

Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων
και Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Στυμφαλία Κορινθίας, θέση Σκάλα


Η Τράπεζα Πειραιώς, βάσει του Καταστατικού του Ιδρύματος, εξασφαλίζει τα λειτουργικά έξοδα αλλά και σημαντική επιχορήγηση για την πραγματοποίηση του έργου του.
Παράλληλα, το Π.Ι.Ο.Π., διαθέτοντας αξιοσημείωτη εμπειρία στην πολιτιστική διαχείριση και βασιζόμενο στο άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του, συνεργάζεται αποτελεσματικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες της χώρας για τη δημιουργία Μουσείων και επιδιώκει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μερικά από τα έργα του. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος εξακτινώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με άξονα το Δίκτυο των θεματικών του μουσείων, το οποίο αναπτύσσεται διαρκώς και το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στην ελληνική περιφέρεια, με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλών προδιαγραφών.

Το Οργανόγραμμα του Π.Ι.Ο.Π. έχει ως εξής:

-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

1. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
2. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
3. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
4. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
5. ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
6. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

Το Ίδρυμα είναι στελεχωμένο με 29 άτομα στις κεντρικές του υπηρεσίες και 17 στα Μουσεία Δικτύου του σε όλη τη χώρα.

Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος είναι η κ. Ασπασία Λούβη, δρ. Βυζαντινολόγος.

Συντονισμός Γραφείου Γενικής Διεύθυνσης:
κ. Λένα Λαμπροπούλου
Γραμματειακή στήριξη: κ. Μαρία Κανελλοπούλου
Σύμβουλος Εκδόσεων: κ. Ανδρέας Παππάς, Επιμελητής Εκδόσεων-μεταφραστής


Στην Υπηρεσία Μουσείων εργάζονται:
- Η κ. Έλια Βλάχου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος (D.E.A), ως Προϊσταμένη
- Ο κ. Ανδρέας Λαπούρτας, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος (M.A)
- Η κ. Νατάσα Φιλιππουπολίτη, δρ. Ιστορίας των Επιστημών-Μουσειολόγος
- Η κ. Αλεξάνδρα Τράντα-Νικόλη, δρ. Αρχαιολογίας-Μουσειολόγος
- Ο κ. Κωνσταντίνος Καλαποθάκης, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος (Μ.Α.)
- O κ. Γιώργος Μαρινόπουλος, ως Γραμματέας της Υπηρεσίας


Στην Υπηρεσία Εκδόσεων εργάζoνται:
- Η κ. Μανουέλα Μπέρκι, Ιστορικός-Αρχαιολόγος, Υποδιευθύντρια, ως Προϊσταμένη
- Η κ. Ουρανία Καραγιάννη, Αρχαιολόγος

Στην Υπηρεσία Έρευνας και Προβολής εργάζονται:
- Η κ. Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός (M.A), ως Προϊσταμένη
- Ο κ. Βαγγέλης Στουρνάρας, Πολιτιστικός Διαχειριστής (Μ.Α)
- Ο κ. Χριστόδουλος Ρίγγας, Ιστορικός (Μ.Α.)
- H κ. Χρύσα Νικολάου, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος (Μ.Α)

Στην Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου εργάζονται:
- Η κ. Έλλη Κραββαρίτη, Ιστορικός (D.E.A), ως Προϊσταμένη
- Η κ. Διαμάντω Παπαδοπούλου, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος
- Η κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος
- Ο κ. Δημήτρης Ραμαντάνογλου, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος

Στην Τεχνική Υπηρεσία εργάζονται:
- Η κ. Βικτωρία Πάκου, Πολιτικός Μηχανικός, ως Προϊσταμένη
- Η κ. Δάφνη Ζούμπου, Αρχιτέκτων-Μηχανικός
- Ο κ. Γιάννης Κυριτσόπουλος, Αρχιτέκτων-Μηχανικός
- Ο κ. Γιώργος Παπασταυρίδης, Μηχανολόγος-Μηχανικός

Στην Υπηρεσία Διοικητικού και Λογιστηρίου εργάζονται:
- Ο κ. Σπύρος Παπαντωνίου, ως Οικονομικός Διευθυντής του Ιδρύματος
- Η κ. Αφροδίτη Τεοπούλου, Οικονομολόγος, Λογίστρια
- Η κ. Μαρία Κασμά, Οικονομολόγος, Λογίστρια
- Η κ. Εύη Ανέστη, Λογίστρια
- Η κ. Διονυσία Σουλήρα, Λογίστρια
- Ο κ. Σταύρος Μπακατσέλος, δρ. Φιλολογίας
- Ο κ. Γεώργιος Καπόλας, ως Κλητήρας

Στο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων στην περιφέρεια εργάζονται:

-Μουσείο Μετάξης, Σουφλί: κ. Δήμητρα Μπίκου
-Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα:
κ. Νικόλαος Καλπακής, κ. Κωνσταντίνος Κουμπούνης,
κ. Αναστάσιος Πασιαλής, κ. Παναγιώτα Πασιαλή
-Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη:
κ. Δημήτριος Βύρης, κ. Παναγιώτης Γαλάτας,
κ. Μαρία Καπετανέα
-Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου:
κ. Αναστάσιος Καμπάκος, κ. Μαριάνθη Πολυχρόνη,
κ. Δημήτριος Τσαμουρτζής,
-Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος:
κ. Σταύρος Τραγάκης, κ. Κωνσταντίνα Δαμιανάκου,
κ. Δημήτριος Δημητρόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Ζεμπίλας,
κ. Βαλεντίνα Σιέχου,
-Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος: κ. Μαγδαληνή Δελλατόλα
κ. Μαρία Κουλούρη, κ. Ιωάννης Μιχαήλ.
-Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Περιβάλλοντος
κ. Σπύρος Κόλλιας

Επιστημονικοί συνεργάτες
Το έως τώρα συντελεσμένο έργο του Ιδρύματος έχει στηριχθεί κατά μεγάλο ποσοστό σε πλειάδα εκλεκτών επιστημονικών εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον χώρο των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων αλλά και μεγάλων μουσείων του τόπου. Το Ίδρυμα, που έχει την ευθύνη για το αποτέλεσμα, συντονίζει και κατευθύνει το έργο τους, συνεργαζόμενο σε όλα τα στάδια της παραγωγής του.


Κτήρια-εγκαταστάσεις
Η έδρα του Ιδρύματος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα, όπου και στεγάζονται οι κεντρικές του υπηρεσίες. Ο αρχικός πυρήνας του νεοκλασικού κτηρίου της οδού Αγγέλου Γέροντα 6 αποτελεί ένα από τα παλαιότερα οθωνικά κτήρια της Αθήνας. Δυστυχώς, όταν το κτήριο περιήλθε στο Ίδρυμα (1999), είχε υποστεί δραστικές αλλοιώσεις, κυρίως στους εσωτερικούς του χώρους.
Τα δύο στρώματα των οροφογραφιών, που βρέθηκαν σε ένα μικρό τμήμα της επέκτασης του κτηρίου, βάσει των μορφολογικών τους στοιχείων μαρτυρούν μια επέμβαση στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αι. (οπότε και πρέπει να έγινε η επέκταση του αρχικού κτηρίου) και μια δεύτερη κατά τον Μεσοπόλεμο. Στους αποκαταστημένους του χώρους στεγάζονται η Διεύθυνση, η Γραμματεία, το Λογιστήριο και οι Υπηρεσίες Μουσείων, Εκδόσεων, Έρευνας και Προβολής καθώς και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος που είναι ανοικτή στο κοινό.
Η Υπηρεσία του Ιστορικού Αρχείου στεγάζεται σε 1.600 μ² στο ισόγειο και στα τρία υπόγεια του κτηρίου επί της οδού Σαλαμίνος 72-74 στην Καλλιθέα, ενώ προγραμματίζεται η απόκτηση 8.000 μ² στην περιφέρεια της Αθήνας για τη στέγαση των βιομηχανικών αρχείων του Ιδρύματος.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Π.Ι.Ο.Π. συστεγάζεται με την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς επί της οδού Λέκκα 23-25 (1ος όροφος).

Wednesday, January 30, 2008

Ιδρυση Μουσείου Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας

Με την υπ’ αριθμ. 3 - 24 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ομίλου Πειραιώς» για την αποκατάσταση και μετατροπή σε Μουσείο Τυπογραφίας του Αμυντικού Στρατώνα Νέου Φρουρίου».Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το 1999 αλλά στην συνέχεια ατόνησε, απομακρύνθηκε το ίδρυμα από την επιλογή της Κέρκυρας και απέσυρε την πρόταση τουΗ νέα δημοτική αρχή προσέγγισε εκ νέου το Ίδρυμα και με δεδομένο ότι είχε ήδη ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα θέματα πρόσβασης και πάρκινγκ, το ίδρυμα άρχισε εκ νέου να βλέπει σοβαρά την συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας όμως ότι είναι η ύστατη ώρα για να εκπονηθούν οι μελέτες, με δαπάνη του ιδρύματος προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο Δ ΚΠΣ.Στη εισήγηση του, ο Αντιδήμαρχος και Προέδρος της ΑΝΕΔΚ κ. Παύλος Μεταλληνος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ μεταξύ άλλων ανέφερε:«Ο ελλαδικός χώρος που είναι ταυτισμένος με την ελληνική τυπογραφία είναι τα Επτάνησα και κυρίως η Κέρκυρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τους 1300 τίτλους που τυπώθηκαν μεταξύ του 1798 και του 1848, οι 800 είχαν τυπωθεί στην Κέρκυρα, οι 300 στην Ζάκυνθο και οι 200 στην Κεφαλονιά, ενώ είναι γνωστή η περίπτωση του λιθογραφείου του Γερ. Ασπιώτη και του γιού του Κων/νου (1844-1964), που το 1928 συγχωνεύθηκε με την ανώνυμη Εταιρία Ασπιώτη ΕΛΚΑ.Το Μουσείο της Τεχνολογίας της Ελληνικής Τυπογραφίας θα αναφέρεται στην τεχνολογία της ελληνικής τυπογραφίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στα Επτάνησα.Στις εκθετικές του μονάδες θα αναδεικνύεται ο σχεδιασμός, η χάραξη και η χρήση των τυπογραφικών στοιχείων και του μηχανολογικού εξοπλισμού στα τυπογραφεία ελληνικών βιβλίων στην Ιταλία (15ος – 19ος αι.), στο γερμανόφωνο χώρο (18ος – 19ος αι.), στη Γαλλία (16ος – 19ος αι.), στην Αγγλία και στην Αμερική (18ος – 20ός αι.) και στην Ανατολή (1627-1821), παράλληλα με την εξέλιξη της τυπογραφίας στο Ελληνικό Κράτος 1821- 1960.Οι θεματικοί άξονες του μουσείου είναι: α) η χάραξη και η χύτευση ελληνικών στοιχείων και κοσμημάτων, β) η στοιχειοθεσία και η σελιδοποίηση, η χειροστοιχειοθεσία, η λινοτυπία και η μονοτυπία, γ) η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία, η χρωμολιθογραφία και η τσιγκογραφία και δ) τα πιεστήρια, δηλαδή οι εκτυπωτικές μηχανές διαφόρων τύπων (επίπεδα κάθετα κυλινδρικά) από ποικίλα υλικά (ξύλινα, ξύλινα με μεταλλικά εξαρτήματα, μεταλλικά) και διαφορετικών φάσεων τεχνολογικής εξέλιξης (χειροκίνητα, ατμοκίνητα, ηλεκτροκίνητα).Στο Μουσείο θα περιλαμβάνεται επίσης και ενότητα της κατασκευής του χαρτιού..Τέλος ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει χαρτί στο οποίο στη συνέχεια θα δύναται να επιχειρεί την εκτύπωσή του».Η υλοποίηση αυτής της σημαντικής απόφασης θα δώσει την δυνατότητα στην Κέρκυρα να αποκτήσει ένα θεματικό Μουσείο, συγχρόνων μουσειολογικών προδιαγραφών, το οποίο με την λειτουργία του θα αποτελέσει πόλο ποιοτικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (διεθνή συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες, εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών κλπ).Με την δημιουργία και εγκατάσταση του Μουσείου της Τεχνολογίας της Ελληνικής Τυπογραφίας στο Ν. Φρούριο, το ίδιο το μνημείο, εκτός από το ότι αυξάνει την επισκεψιμότητα του, μετατρέπεται σε ακόμα πιο ζωντανό ποιοτικό κύτταρο πολιτισμού, καταδεικνύοντας τον τεράστιο ρόλο που διαδραμάτισε η τυπογραφία στην κοινωνικο-οικονομική ιστορία όχι μόνο του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς όσους αγαπούν το περπάτημα στην Kερκυραϊκή ύπαιθρο.

ΑΡΙΩΝ»:ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΥ» Δ. ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ - ΚΕΡΚΥΡΑ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠPOΓPAMMA
«AΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008
.............................................................
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ... από του «Κογιεβίνα» στο «Κατοπύγαδο» και στις πυγές του παλιού Υδραγωγείου των Μπενιτσών... Εκεί, μέσα σε ένα παρθένο ακόμα τοπίο, θα δούμε τις αρχαίες πυγές, θα μπούμε μέσα στις γαλαρίες (όσοι θέλουν), θα επισκεφτούμε τον Αι Nικόλαο «της πέτρας» και μετά θα κατευθυνθούμε προς την Αγ.
Παρασκευή να πιούμε νερό από την πυγή της. Aπό εκεί, εμείς του Αρίωνα, θα ανέβουμε στο Αγνάντι, στα Δαφνάτα, στο Σταυρό!
.............................................................
EΚΚΙΝΗΣΗ από δύο διαφορετικά σημεία!
ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΠΟΣ EΚΚΙΝΗΣΗΣ (αναχώρηση 10.30 π.μ.)... Στην Παναγιά του Κογιεβίνα (στη διασταύρωση που πάμε για Σταυρό, από Αι Δέκα) με κατεύθυνση από «κατοπύγαδο» προς τις πυγές του παλιού Αγγλικού Υδραγωγείου.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ EΚΚΙΝΗΣΗΣ (αναχώρηση 11.00 π.μ.)... Στο φυλάκιο του Υδραγωγείου (έξω από τις Mπενίτσες), με κατεύθυνση προς τον Αι Nικόλαο «της πέτρας» στις πυγές του παλιού Αγγλικού Υδραγωγείου.
Στο φυλάκιο του Υδραγωγείου θα υπάρχει σύνδεσμος του «ΑΡΙΩΝΑ» όπου, θα παραλάβει και θα συνοδέψει τους περιπατητές ως το τόπο συνάντησης των δύο ομάδων.
ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ των δύο ομάδων, ο Αι Nικόλαος «της πέτρας» δίπλα από τις πυγές.
.............................................................
Και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ βιβλίου!
Στα πλαίσια της όλης εκδήλωσης, στον Άι Nικόλαο και στην Αγ. Παρασκευή, ο συγγραφέας ζωγράφος Παναγιώτης Μαυρόπουλος, θα διαβάσει δύο μικρά αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο με το τίτλο «Πνευματικότητα και φύση».
.............................................................
Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού «ΑΡΙΩΝΑΣ» Γιάννης Λουκάς
Για τους Φίλους των Σπηλαίων «ΠΛOYTΩNAΣ» Aριστείδης Σκλαβούνος.
Για τον Περιβαντολογικό Σύλλογο Κέρκυρας Σταμάτης Γκίνης

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Mπορείτε να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε Mail...
Συντονιστής πεζοπορίας... Γιάννης Λουκάς. Tηλ.
κινητό: 6972-696072
E-mail... arion_gl@otenet.gr / psm@οtenet.gr /
psmavro@yahoo.gr

Saturday, January 26, 2008

O "ΑΡΙΩΝ" σας κάλει

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΙΩΝ».

Χωριό Σταυρός / Δήμος Aχιλλείων / Κέρκυρα.

ΚΑΛΕΣΜΑ
Ο «ΑΡΙΩΝΑΣ» σε διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων.
Ο Π. Σύλογος «ΑΡΙΩΝ» ...την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008, στις 4.00 μ.μ, στα γραφεία του Συλλόγου, (στο «Σταυρό», δίπλα στην Παναγία στο Αγνάντι) προχωρεί σε γενική συνέλευση των μελών του... με θέματα
1. Απολογισμός δράσεις.
2. Καταστατικές αλλαγές και τροποποιήσεις 3. Έγκριση εγγραφών νέων μελών.
4.Υποβολή υποψηφιοτήτων. Καθορισμός εκλογών
Σε περίπτωση μη απαρτίας, θα καθοριστεί νέα ημερομηνία, για επανάληψη της Γεν. Συνέλευσης, όπου σε αυτήν θα καθοριστεί η ημερομηνία των εκλογών για το νέο Δ.Σ..
Ο Σύλλογος Αρίων, τον τελευταίο χρόνο παρουσίασε ένα μεγάλο βήμα πάνω στο θέμα της προβολής του χωριού «Σταυρός». Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε δραστήρια και με επιτυχία πάνω σε Κοινοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη των παραδοσιακών μονοπατιών της περιοχής. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιήγησης, δελτία τύπου, δημοσιεύσεις, συνεντεύξεις... έκαναν γνωστό το χωρίο «Σταυρός» και τον «Αρίωνα»... πέρα από το Νομό μας.. Με την ανάρτηση κατάλληλων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για το χωριό, τους κατοίκους και την κουλτούρα της περιοχής.
Για τη συνέχεια αυτών των προσπαθειών και για την πετυχημένη περάτωση του κοινοτικού προγράμματος ...απαιτείται η παρουσία όλων των μελών, των Σταυριοτών... αλλά και όλων των φίλων του «Αρίωνα» και του «Σταυρού».
Ελάτε στη Γενική Συνέλευση.
Γραφτείτε μέλος. Βάλτε υποψηφιότητα.
Όλοι έχουν το δικαίωμα να γίνουν μέλη του Συλλόγου!
Eνημερωθείτε... Υποστηρίξτε τον «Αρίωνα» τώρα που σας χρειάζεται!
Για το Δ.Σ. του «Aρίωνα»,
ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Λουκάς.
Mπορείτε να τηλεφωνήσετε για πληροφορίες και εγραφές... Γιάννης Λουκάς. Tηλ. κινητό: 6972-696072 ...........................................................................
Τα «χαιρετιστήρια μηνύματα» σας» στείλετε τα στο Mail... arion_gl@otenet.gr ...........................................................................
............................................................................................................
ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ «ΑΡΙΩΝΑ» ΤΩΡΑ!
Όλοι έχουν το δικαίωμα να γίνουν μέλη του Συλλόγου!
Συμπληρώστε αυτή τη φόρμα και στείλετε την με mail...
ή φέρετε την μαζί σας, στο σύλλογο.
............................................................................................................
«ΑΡΙΩΝ»
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
Σταυρός / Δήμος Aχιλλείων.
AITΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΡΙΩΝ»
ΟΝΟΜΑ
................................................................................................
ΕΠΩΝΥΜΟ
............................................................................................
ON. ΠATPOΣ
.........................................................................................
ΑΡ. Α. Δ. TAYTOTHTAΣ
.........................................................................
ΚΑΤΟΙΚΟΣ
.......................................................................................................................
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
..........................................................................................
THΛEΦΩNΩ
ΣΤΑΘΕΡΟ
..............................................................................................
KINHTO
................................................................................................
E-mail.
.................................................................................................
Κύριοι.
Επιθυμώ να γίνω μέλλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΙΩΝ».
Δηλώνω με την ευκαιρία αυτή, ότι πληρώ τους όρους του καταστατικού, τους οποίους και αποδέχομαι ανεπιφύλακτα.



Σταυρός.......................................................
.... ...................2008.
Ο ΑΙΤΩΝ
..............................................................................................................
..............................................................................................................
..............................................................................................................
Ελάτε στη Γενική Συνέλευση. Γραφτείτε μέλος. Βάλτε υποψηφιότητα.
Όλοι έχουν το δικαίωμα να γίνουν μέλη του Συλλόγου!
Eνημερωθείτε... Υποστηρίξτε τον «Αρίωνα» τώρα που σας χρειάζεται!
Για το Δ.Σ. του «Aρίωνα», ο πρόεδρος του Συλλόγου...
Γιάννης Λουκάς.
..............................................................................................................
«ΑΡΙΩΝ» ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ EΞΩPAΪΣTIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
E-mail... arion_gl@otenet.gr . Tηλ. κινητό:
6972-696072

We support the "1716" Movement


VISIT:

HTTP://CORFUMOVIE.BLOGSPOT.COM

AND JOIN US TO SUPPORT THE CREATION OF A BLOCKBUSTER MOVIE

Thursday, January 10, 2008

Corfu in RAMCURE

Την συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε δύο διασυνοριακά προγράμματα του INTERREG IVG ενέκρινε με ομόφωνες αποφάσεις του το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην χθεσινή του συνεδρίαση.Το πρώτο αφορά στο πρόγραμμα RAMCURE του INTERREG IVG, συνολικού προϋπολογισμού συμμετοχής της Ν.Α 311.750 ευρώ. Αντικείμενο της δράσης είναι:
-Η διερεύνηση των περιβαλλοντολογικών κινδύνων και των κοινωνικών μεταβλητών που επηρεάζουν την πολιτιστική κληρονομιά, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
-Ο ορισμός της βαρύτητας του κάθε ενός από τους παραπάνω παράγοντες.
-Η προσφορά ενός ειδικού εργαλείου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διαχείριση και εκτίμηση επικινδυνότητας που μπορεί να απειλήσει τους πολιτιστικούς πόρους στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Σαν αποτέλεσμα, το τελικό προϊόν θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις για την προληπτική συντήρηση του πολιτιστικού περιβάλλοντος διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και ειδών μνημείων. Το τελικό σύστημα θα αποτελέσει το οικοδόμημα για την ανάπτυξη ενός υψηλής ακρίβειας μοντέλου για την εκτίμηση επικινδυνότητας των πολιτιστικών μνημείων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καλυτερεύοντας έτσι την αποδοτικότητα και μειώνοντας παράλληλα το κόστος των διαχειριστών των πολιτιστικών πόρων, των συντηρητών και όλων των συμβαλλόμενων ιδιωτικών και κρατικών ιδρυμάτων.Το δεύτερο, αφορά σε κοινή πρόταση στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG IVG με τίτλο «Ανάπτυξη οικολογικού δικτύου σε τοπικό επίπεδο για πολιτικές αειφόρου διατήρησης της βιοποικιλότητας και δυναμικής διαχείρισης ακτών (Low Coast)».Ο στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός οικολογικού δικτύου παρακολούθησης των περιοχών Natura 2000 και την αειφόρο ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Επικεφαλής εταίρος είναι η Επαρχία της Cosenza (IT), και εταίροι εκτός από τη Νομαρχία Κέρκυρας είναι ακόμη η Επαρχία της Matera (IT), του TARANTO (IT) και του LECCE (IT), το Πανεπιστήμιο της CALABRIA (IT), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (EL), η Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης (EL), το Εθνικό Πάρκο Stranjia (BG), η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BG) και ακόμη δύο φορείς από τη Ρουμανία, ένας αυτοδιοικητικός και ένας επιστημονικός. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ και κάθε εταίρος θα ενισχυθεί περίπου με 300.000 ευρώ.

Ο Δήμος δίνει "καλά" παραδείγματα

Ελπίζω να είχατε καλές γιορτές και σας εύχομαι Καλή Χρονιά!! Εύχομαι αυτές τις γιορτές να μην είδατε πολλά αληθινά δέντρα στολισμένα. Αν και βάση της Ελληνικής Παράδοσης, στολίζουμε Καϊκάκια προς τιμήν των Ελλήνων Ναυτικών και της Ιστορίας μας ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝΔΡΑ. Στην Παλιά Πόλη, στην πλατεία Σαρόκου και σε αρκετούς δήμους στην Κέρκυρα χρησιμοποιήθηκαν αληθινά δέντρα, πράγμα που λύπησε πάρα πολύ κόσμο..........
Παραθέτω ένα κείμενο διαμαρτυρίας ενός γνωστού επιχειρηματία στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.
Όχι στα κομμένα δέντρα

Προς τον Δήμο Κερκυραίων, υπόψη Δημάρχου κ. Μικάλεφ

Το έθιμο του στολίσματος Χριστουγεννιάτικου δένδρου με αληθινά δένδρα, είναι μια συνήθεια που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι σταματούν να εφαρμόζουν. Τα πλαστικά δένδρα κοστίζουν λίγο περισσότερο από τα φυσικά, αλλά κρατάνε πολλά χρόνια και χωρίς αμφιβολία δίνουν την λύση στο ζήτημα της κοπής των Ελάτων, Κυπαρισσιών και στην περίπτωση της Κέρκυρας και στην κοπή των Κέδρων από τους υγροβιότοπους που επίσης, ορισμένοι ασυνείδητοι χρησιμοποιούν κάθε χρόνο για να «στολίσουν» το σπίτι τους.Ο χαρακτηρισμός της Κέρκυρας σαν πόλη της Ουνέσκο, εκτός από τον σεβασμό στην διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα από αρχιτεκτονικής άποψης, επιβάλλει τον σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος με το δομημένο διότι αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του παραδοσιακού χαρακτήρα της. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, το φυσικό περιβάλλον αποτελείται κατά κύριο λόγο από δένδρα του δάσους, τα οποία δεν χρειάζονται κλάδεμα ούτε πότισμα γιατί είναι άγρια και ξέρουν να επιβιώνουν χωρίς καμιά φροντίδα. Τίποτα δεν δικαιολογεί το ανεξήγητο μίσος κάποιων προς τα δένδρα αυτά, το οποίο δείχνει να αποδέχεται και να συγκαλύπτει η ίδια η υπηρεσία πρασίνου. Κάποιοι, επωφελούνται από την ευκαιρία αυτή για να αποκτήσουν αρκετή ξυλεία για το τζάκι τους, όπως κάποιοι άλλοι επωφελούνται με το να δώσουν περισσότερη θέα στον χώρο τους και για να κάνουν πιο ορατή την ταμπέλα του καταστήματός τους. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία πρασίνου επηρεάζεται από κάθε λογής μικροσυμφέροντα και πράττει αντίθετα με τον σκοπό ύπαρξή της, συντελώντας στην καταστροφή του Αστικού πρασίνου, την στιγμή που φτιάχτηκε για να το προστατέψει.
Η απαράδεκτη αυτή κοπή των δένδρων ήταν κάτι που δεν γινόταν καθόλου πριν την δημιουργία της υπηρεσία αυτής. Από όταν δημιουργήθηκε η «Υπηρεσία Πρασίνου» οι πολίτες διαπιστώνουν την διαρκή αφαίρεση των δένδρων αυτών, αλλά και την παντελή αδιαφορία των υπηρεσιών να εφαρμόσουν την νομιμότητα. Κανείς δεν δίνει σημασία στα πολλά παράπονά τους. Επίσης, το συνεχές καταστρεπτικό κλάδεμά, αντιστοιχεί σε εξόντωσή τους. Η υπηρεσία πρασίνου προσπαθεί να χαμηλώσει το ύψος των δένδρων της πόλης, πράγμα το οποίο, από γεωπονικής άποψης είναι απαράδεκτο και καταστρεπτικό, ιδίως για τα μεγάλα, παλιά δένδρα που (πολύ σωστά) δεν κλαδεύτηκαν ποτέ στο παρελθόν. Η μετονομασία της «υπηρεσίας πρασίνου» σε «Υπηρεσία Καταστροφής Πρασίνου», είναι κάτι που προτάθηκε από τις οικολογικές οργανώσεις και συμφωνούμε απόλυτα.
Μας κάνει εντύπωση το πόσο εύκολα ο Δήμος κερκυραίων καλλιεργεί δένδρα με σκοπό να τα κόψει για να τα στολίσει, ενώ παραμελεί τελείως το να ξαναφυτέψει όσα δένδρα έχουν αφαιρεθεί παράνομα από πολλά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα από τα ανάκτορα μέχρι την Γαρίτσα για να διαπιστώσει τον μεγάλο αριθμό δένδρων που λείπουν, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, χωρίς η υπηρεσία πρασίνου να έχει κάνει καμία ενέργεια για την αντικατάστασή τους. Από τις Οικολογικές Οργανώσεις, δε, μαθαίνουμε ότι πολλά από αυτά ξεράθηκαν διότι κάποιοι ασυνείδητοι, τα πότισαν με ζιζανιοκτόνα και διάφορα άλλα δηλητήρια, ώστε να ξεραθούν. Γιατί η υπηρεσία καταστροφής πρασίνου δεν παραπονέθηκε ποτέ για όλα αυτά τα «τραγικά» για τον τομέα που δραστηριοποιείται; Μήπως γιατί συνεργεί και η ίδια στο σταδιακό κόψιμο και την εξαφάνισή τους;Ζητάμε από τον Δήμο Κερκυραίων:
Να απαγορεύσει στην υπηρεσία πρασίνου να κλαδεύει (έστω και λίγο) τα δένδρα της Κέρκυρας σαν πόλης της Ουνέσκο.
Να σταματήσει το στόλισμα αληθινών δένδρων και να αναγκάσει την υπηρεσία πρασίνου να καλλιεργεί δένδρα με σκοπό το φύτεμά τους για να μεγαλώσουν και να ζήσουν και όχι την κοπή τους. Σε ποιον συνειδητοποιημένο πολίτη, της εποχής του φαινομένου του θερμοκηπίου, αρέσει να βλέπει δένδρα να υποφέρουν καθώς σιγοξεραίνονται και μάλιστα για...«εορταστικούς» λόγους; (!)
Να υποχρεώσει την υπηρεσία πρασίνου να φυτέψει τουλάχιστον δύο καινούργια δένδρα για κάθε δένδρο που αφαιρέθηκε. Τα καινούργια θα πρέπει να είναι δένδρα του δάσους όπως ήταν αυτά που αφαιρέθηκαν. Σε καμία περίπτωση πρέπει να φυτευτούν «υβρίδια» ή και άλλα είδη που θυμίζουν μεταλλαγμένα δένδρα και που δεν έχουν σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της «επιβλητικής», πανέμορφης άγριας βλάστησης του «καταπράσινου» νησιού μας, από την οποία αποτελείται και το Αστικό πράσινο του Δήμου Κερκυραίων.
Τέλος ζητούμε να αφαιρεθεί αμέσως το ελατοειδές υβρίδιο (ελπίζουμε να μη είναι μεταλλαγμένο) το οποίο φυτέψατε ακριβώς μπροστά στο κατάστημά μας. Για Τέταρτη συνεχή χρονιά, φυτεύετε ένα τέτοιο δένδρο μπροστά στο κατάστημά μας, παρά τις αντιρρήσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες τις δικές μας αλλά άλλων καταστηματαρχών της γύρω περιοχής). Αναρωτιόμαστε, δε την σκοπιμότητα αυτής της πράξης σας, όταν παλαιότερα το δένδρο τοποθετούνταν κοντά στην Τράπεζα και πίσω από το περίπτερο, ενώ από όταν άνοιξε το Biocafe, το βάζετε ακριβώς μπροστά του. Η πράξη σας αυτή προκαλεί δυσφήμιση στην επιχείρησή μας, καθώς διάφοροι πολίτες στα τοπικά ραδιόφωνα διαμαρτύρονται για το «πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο», στην εποχή του φαινομένου του θερμοκηπίου και μάλιστα μπροστά από ένα «οικολογικό καφέ - σνάκ», όπως το δικό μας.
Τα κομμένα δένδρα μας έλειπαν; Αυτό που διαπιστώνουμε ότι λείπει τελείως από την παλιά πόλη είναι ΟΙ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Πως και δεν τους σκεφτήκατε καθόλου, τόσα χρόνια; Αυτή είναι η «επιτυχία στην ανακύκλωση» την οποία ανακοινώσατε;
Αντί να τοποθετήσουν κάδους ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ουνέσκο, κόβουν δένδρα και τα τοποθετούν, μάλιστα «μπροστά από το οικολογικό», (όπως αναφέρουν οι πολίτες στα ραδιόφωνα).
Το BioCafe ήταν η πρώτη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια να κάνει πλήρη ανακύκλωση με πλήρη κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων της (τα οποία αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου των σκουπιδιών της) και ακόμη μέχρι και σήμερα ο δήμος όχι μόνον δεν μας βοηθάει (παντελής έλλειψη κάδων ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ουνέσκο), αλλά φροντίζει όσο μπορεί να δυσφημίζει την επιχείρησή μας, τοποθετώντας φρεσκοκομμένα δένδρα ακριβώς μπροστά μας και τα αφήνει εκεί να «βασανίζονται» σε κοινή θέα, καθώς ξεραίνονται σιγά, σιγά.
Αν αυτές είναι οι οικολογικές ευαισθησίες του Δήμου Κερκυραίων, εμείς δεν συμφωνούμε και θα συνεχίσουμε την τακτική που εφαρμόζουμε για τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον Ιερό θεσμό της ανακύκλωσης.
Με εκτίμηση,
Για το Biocafe,
Δημήτρης Φαναριώτης
Θεοφάνης Μπόγδος